Kvinnor i Södermanland går miste om miljoner

Många kvinnor med en stark ställning på arbetsmarknaden får en väsentligt sämre avkastning än män på sin utbildning, skriver Lee Wermelin, Akavia.

Många kvinnor med en stark ställning på arbetsmarknaden får en väsentligt sämre avkastning än män på sin utbildning, skriver Lee Wermelin, Akavia.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Debatt2020-04-01 06:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnor i länet med akademisk utbildning får en klart sämre avkastning på sina studier än män. Under ett helt arbetsliv blir löneskillnaden nästan två miljoner kronor. Ett viktigt steg för att bryta utvecklingen är att skapa välfungerande löneprocesser med tydliga lönekriterier. 

Akavia är det nya akademikerförbund som Civilekonomerna och Jusek bildade vid årsskiftet. När vi nu analyserat lönestatistik från över 40 000 av våra totalt 130 000 medlemmar kan vi konstatera att det finns betydande löneskillnader mellan kvinnor och män. Kvinnorna tjänar i genomsnitt 7 728 kronor mindre än män varje månad. När skillnaden rensats för faktorer som påverkar lönen krymper gapet till 2 797. Efter att hänsyn tagits till sektor på arbetsmarknaden, befattning och ålder kvarstår alltså en skillnad som inte kan förklaras. I Södermanland är detta gap 4 738 kronor varje månad. 

När vi i vår statistik slår ihop mäns respektive kvinnors löner under ett helt arbetsliv blir skillnaden drygt tre miljoner kronor. I Södermanland är siffran drygt 1,8 miljoner. Sammantaget får alltså många kvinnor med en stark ställning på arbetsmarknaden en väsentligt sämre avkastning än män på sin utbildning. 

Den här situationen är förstås orimlig och ohållbar. Medarbetare som upplever orättvisa på arbetsplatsen tenderar göra ett sämre jobb och må sämre. Det i sin tur påverkar produktivitet och konkurrenskraft. Löner som upplevs som rättvisa är en central del i att skapa en attraktiv arbetsplats, och en nyckel för organisationer som vill vara konkurrenskraftiga i framtiden.   

När det kommer till att åtgärda löneskillnader vilar ett tungt ansvar på arbetsgivarna. Receptet för att utjämna gapet i grunden är ganska enkelt. Det handlar om att utveckla en väl fungerande löneprocess, där lönesamtalet och tydliga lönekriterier står i centrum. Finns en bra löneprocess på plats så finns också goda förutsättningar att åstadkomma jämställda löner.

Runt hörnet väntar utmaningar på arbetsmarknaden. Vi går mot ett längre arbetsliv och förutsättningarna för var, när och hur vi arbetar ser radikalt annorlunda ut än tidigare. Vi menar att jämställda organisationer står bättre rustade att möta framtidens arbetsmarknad. En grundbult i detta är jämställda löner och som ett nytt akademikerförbund vill vi vara en drivande kraft i arbetet med att uppnå detta. Det tjänar våra medlemmar på, men det tjänar också arbetsgivarna och samhället på.