Kvinnors företagande drabbas extra hårt

Några av de företag som drabbas hårdast är i branscher där företag till stor del drivs av kvinnor. Det krävs snabba åtgärder, skriver Lina Skandevall och Thomas Byström, Företagarna.

Några av de företag som drabbas hårdast är i branscher där företag till stor del drivs av kvinnor. Det krävs snabba åtgärder, skriver Lina Skandevall och Thomas Byström, Företagarna.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2020-05-14 04:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronakrisen skördar allt fler företag och några av de som drabbas hårdast är de branscher där företag till stor del drivs av kvinnor. Därför kräver Företagarna snabba åtgärder från regeringen och samarbetspartierna för att kvinnors företagande inte ska drabbas mer än nödvändigt 

I höstas tog Företagarna fram rapporten ”Kvinnors företagande” som visar att åtta av tio företag i hår- och skönhetsbranschen drivs av kvinnor. Andra branscher med stark representation av kvinnor är konsumenttjänster av olika slag, resebyråer och turism, detaljhandeln, reklam och bemanning. Samtliga är branscher som drabbats hårt av viruset.  

Knappt vart femte företag i Sverige leds av en kvinna. Här i Sörmland är siffran 16 procent. Majoriteten är personalintensiva tjänsteföretag som i hög utsträckning påverkas av höga arbetsgivarkostnader, sjuklöneansvar och höga skatter.  

Kvinnors företagande är inte bara en jämställdhetsfråga. Det är också en fråga om att frigöra innovation och tillväxt i hela landet. Därför vill Företagarna se följande åtgärder:

1. Förläng den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivar- och egenavgifter till september eller året ut. Detta stärker både de personalintensiva företagens likviditet och motståndskraft.  

2. Stärk företagens likviditet med enklare anstånd för skatteinbetalningar och kvartalsbetalning av moms. Öppna upp för att givna anstånd med skatteinbetalning kan förlängas efter ettårsfristen och gör det enklare för företag att gå från månadsvis betalning av moms till kvartalsvis.  

3. Tidigarelägg datumet för när staten tar över sjuklöneansvaret. Många personalintensiva företag kommer att få enorma sjuklönekostnader för mars månad. Staten bör därför ta över sjuklönekostnaderna redan från och med 11 mars. För att verkligen hjälpa behöver staten permanent ta ett större ansvar för sjuklönekostnaden i mindre företag.  

4. Utvidga det utlovade omsättningsstödet. Stödet ska i nuläget endast baseras på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft under mars och april 2020, jämfört med samma månader förra året. Kostnadsstöd för en betydligt längre period behövs. 

5. Öka tryggheten genom att skydda allas sjukpenningsgrundande inkomst (SGI) från 1 februari 2020. Företagare i kristider tar ofta ut lägre lön eller ingen alls. Alla, inklusive anställda, bör därför få sin SGI skyddad från 1 februari 2020.    

De åtgärder som görs idag behövs inte bara för att de svenska småföretagen ska klara krisen. De utgör även en viktig signal till framtidens kvinnliga företagare.