Kyrkan ska vara för alla – inte bara för vissa

Vi står upp för en kyrka där du kan känna dig hemma – oavsett vem du är eller varifrån du kommer, skriver Christina Södling (S) och Jesper Eneroth (S).

Vi står upp för en kyrka där du kan känna dig hemma – oavsett vem du är eller varifrån du kommer, skriver Christina Södling (S) och Jesper Eneroth (S).

Foto: Maja Suslin/TT

Debatt2021-09-18 05:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna vill ”Ta tillbaka vår folkkyrka”. Så sent som för en månad sedan talade deras gruppledare i kyrkomötet om att kyrkan bör gå tillbaka till 1940-talet.

Det är naturligt att just SD längtar tillbaka till den tiden. Det var innan modiga präster och förtroendevalda, inte minst socialdemokrater, genomförde reformer som möjliggjorde för kvinnor att bli präster. Det var en tid då kyrkans förkunnelse fokuserade på synd och skam istället för det befriande evangelium som den idag präglas av.

Här är ett axplock av SD:s insatser i kyrkomötet de senaste åren:

De vill avveckla Svenska kyrkans långsiktiga klimatarbete, ifrågasätter forskarnas tydliga besked om den globala uppvärmningen och pratar istället om klimatalarmism.

De vill bromsa jämställdhetsarbetet, kritiserar att alltfler kvinnor har sökt sig till prästutbildningarna och föreslår strategier för att få fler manliga präster.

De vill skära ner på kyrkans arbete bland utsatta grupper, avveckla Asylrättscentrum och skära ner på integrationsinsatser som språkcaféer.

De vill återinföra den sedan länge borttagna ”Fädernas kyrka” – en psalm från 1937 års psalmbok vars text väl speglar den kyrka som SD vill tillbaka till. ”Kommen nu åter till strid för Gud, skaran sin Konung till möte, väpnad och villig i helig skrud…” Psalmen talar vidare om "manlig och kristen tro", om hur Kristus ”visade vägen för trofast stam”, om ”svek är skam” och om att ”korset stod tecknat på fanan”.

Kontrasterna är enorma. Valet står mellan en kyrka som styrs av extremhögern eller av oss som vill att kyrkan ska vara en god kraft i samhället.

Vi socialdemokrater vill att Svenska kyrkan ska:

vara en öppen kyrka där alla är välkomna. 

vara en stark kraft för solidaritet och mot förtryck.

vara ledande i den gröna omställningen. 

vara ett föredöme som arbetsgivare.

ha en avgiftsfri barn- och ungdomsverksamhet.

att det sociala, diakonala och internationella arbetet ska få mer resurser.

Frågan är om Svenska kyrkan ska vara en kyrka för alla eller bara för vissa. Socialdemokraternas svar är givet: Vi står upp för en kyrka där du kan känna dig hemma – oavsett vem du är eller varifrån du kommer. Din röst avgör om det ska få fortsätta vara så.