Landsbygden är vinnare på den gröna omställningen

I den gröna omställningen finns allt att vinna. Bättre hälsa, tryggare säkerhetsläge och fetare plånbok. Oavsett om det är elbilar, biodrivmedel, eller förnybara plaster, skriver Rickard Nordin (C) och Jan-Eric Carlsson (C).

I den gröna omställningen finns allt att vinna. Bättre hälsa, tryggare säkerhetsläge och fetare plånbok. Oavsett om det är elbilar, biodrivmedel, eller förnybara plaster, skriver Rickard Nordin (C) och Jan-Eric Carlsson (C).

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2021-06-05 05:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatförändringarna är här och nu. Det beskrivs ofta i bekymmersamma ordalag och med domedagsscenarion. Det kommer självklart bli tufft om vi inte ställer om. Det få talar om är att i omställningen finns allt att vinna. Bättre hälsa, tryggare säkerhetsläge och fetare plånbok. Oavsett om det är elbilar, biodrivmedel, eller förnybara plaster. 

En elbil är visserligen dyr i inköp, men kostnaden per mil är långt mycket billigare än motsvarande bensin-/eller dieselbil. När fler kommer ut på begagnatmarknaden blir de också tillgängliga för fler. Misstaget många gör är att tro att det bara är människor i stan som kan ha elbil. Faktum är att det är svårt att ha elbil i stan, på landet, där många har eget hus och kan ladda hemma, precis som man sätter i motorvärmaren är det enkelt. För 2 kr/mil löser du en stor del av alla resor. Speciellt om elbilen agerar andrabil i hushållet. Du tankar nämligen inte på macken – du tankar hemma. 

Även förnybara drivmedel är en vinst för landsbygden. Råvaran som krävs är ofta gödsel för biogas eller skogsrester för den förnybara bensinen eller dieseln. De gröna näringarna är helt enkelt framtidens oljeshejker. 

I takt med att vi ställer om våra transporter minskar inte bara klimatutsläppen utan även skadliga partiklar. Sådant som förstör våra barns lungor och som förkortar livet på tusentals människor varje år. Till på köpet slipper vi importera olja från länder som Ryssland, Venezuela och Nigeria. Länder som inte är kända för vare sig sina mänskliga rättigheter eller demokratiska styren. Att svenska försvaret i dag är beroende av rysk olja är nästan skrattretande. 

Kort sagt – Sverige och den svenska landsbygden har allt att vinna på den gröna omställningen. Det är där jobben skapas. Det är där bilberoendet är störst och vinsten därmed rejälast när priset för att köra bil sjunker. Det är dessutom där som laddningen är lättast, eftersom de flesta redan har möjligheten. Till på köpet har många egna tak där de kan sätta solceller och minska kostnader och beroendet av andra än mer. 

Vi i Centerpartiet bejakar och förstärker den utvecklingen. Vi vill fortsätta driva på för mer förnybar energi och förnybara material. För vi vet att de stora vinnarna är inte bara framtida generationer utan hela Sverige och vår landsbygd.