Låt alla fira en jul fri från våld och förtryck

Våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck är allvarliga samhällsproblem som kränker och begränsar människor från grundläggande fri- och rättigheter, skriver Ulf Rosén (KD) och Miriam Tinglöf (KD).

Våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck är allvarliga samhällsproblem som kränker och begränsar människor från grundläggande fri- och rättigheter, skriver Ulf Rosén (KD) och Miriam Tinglöf (KD).

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Debatt2022-12-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För många är julen en efterlängtad och härlig tid på året. Men det är också en tid då många upplever allt annat än julfrid. Våld i nära relationer och hedersförtryck tar inte julledigt, tvärtom.

Drygt var femte person utsätta någon gång för våld i en nära relation och varje år drabbas tiotusentals kvinnor av det i Sverige. Under förra årets jullov hade också BRIS ett konstant tryck på stödlinjen, där en stor andel av samtalen från barn berörde familjekonflikter. Därtill beräknas närmare 240 000 personer leva under hedersförtryck i Sverige och mörkertalet är stort. 

När skolorna, fritidsaktiviteterna och arbetsplatserna har semesterstängt innebär det en mardröm för många som lever med rädsla i det egna hemmet.┣Det måste till aktiva åtgärder på olika nivåer i samhället för att Sverige ska kunna garantera varje människas frihet från våld och förtryck. 

Kristdemokraterna driver en politik för att lagstiftningen ska skärpas, stödet till utsatta förbättras och myndigheternas arbete effektiviseras. Frågor om utsatthet bör aktivt ställas av myndighetspersonal i kontakt med barn, för att upptäcka och stödja fler drabbade.

 

I Tidöavtalet finns flera politiska åtgärder för att främja trygghet och frihet från våld och förtryck, och med 2023 års budget tar vi de första stegen i det arbetet. Regeringen satsar på det förebyggande arbetet för barn och unga samt ökar möjligheterna för kvinnor och flickor att organisera sig. 50 miljoner kronor tillförs arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, utöver de tidigare permanenta medlen om 300 miljoner kronor. Även 20 miljoner kronor avsätts för att förstärka och möjliggöra finansiering av BRIS stödlinje. 

Våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck är allvarliga samhällsproblem som kränker och begränsar människor från grundläggande fri- och rättigheter. Vi kommer aldrig acceptera det. Ingen ska behöva leva med rädsla för vad julen kommer att innebära.