Låt en del av gräsmattan växa fritt i sommar

Sörmlands villaägare kan göra stor skillnad för artrikedomen genom att hänga mer i hängmattan och skippa att klippa hela gräsmattan, menar skribenterna.

Sörmlands villaägare kan göra stor skillnad för artrikedomen genom att hänga mer i hängmattan och skippa att klippa hela gräsmattan, menar skribenterna.

Foto: Janerik Henrsson/TT

Debatt2023-07-27 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det myllrar av liv omkring oss mår också vi människor bättre. Men i dag försvinner i stället arter från jorden: Enligt FN kan en miljon växt- och djurarter vara utrotade inom några decennier.

Biologisk mångfald kan kännas som en jättefråga. Men varje ny planta ger oss fler sorters växter och djur omkring oss. Sörmlands villaägare kan göra stor skillnad för artrikedomen genom att hänga mer i hängmattan och skippa att klippa hela gräsmattan.

Om en tiondel av varje villatomt i länet förblir oklippt för att främja biologisk mångfald skulle den sammanlagda ytan bli hela 1 044 hektar, motsvarande 1 933 fotbollsplaner – fantastiskt för de pollinatörer som är avgörande för livet omkring oss.

Ängsmark är bland de artrikaste miljöer vi har i Sverige, som skapade för att många sorters växter och djur ska kunna samexistera. En enda kvadratmeter kan rymma hela 40 olika växtarter. De ger nektar och pollen till insekter, som i sin tur är viktig mat för många fågelarter. Tänk då vilken nytta 1 933 fotbollsplaner ängsmark kan göra för det myllrande livet i Sörmland!

Två av tre svenskar tycker att det är viktigt att deras nästa boende är hållbart, enligt Novus. Här är därför tre tips till villaägare som vill göra en insats för den biologiska mångfalden:

1. Ta en paus från gräsklipparen
Låt en del av gräsmattan bli en miniäng som du inte klipper. Plantera gärna lite blommor med en ängsblandning som snabbt ökar artrikedomen.

2. Låt kvistar och pinnar ligga kvar
Små kvistar och avbrutna pinnar är en viktig del av ekosystemet för många fåglar och insekter. Låt en del av dem ligga kvar i trädgården.

3. Ge pollinatörerna extra kärlek
Fyll gärna rabatter och krukor med en blandning av växter som uppskattas av pollinatörer. Ha gärna blommande växter under flera månader: Pärlhyacint, lavendel, prästkrage och rudbeckia är några som uppskattas av både bin och villaägare. Du som har möjlighet – och tålamod – kan också plantera fruktträd som äpple och körsbär. De ger både mat och boplatser åt djuren.

Trädgårdar som är gynnsamma för många arter hjälper dem att förflytta sig mellan sina livsmiljöer. Att binda ihop naturområden på det sättet är viktigt för vissa djur, ofta viktigare än stora skyddade områden.

Alla kan göra sin del i arbetet för en mer hållbar värld, men det kan kännas svårt. Här kan du som har en gräsmatta helt enkelt göra mindre. Din oklippta snutt av tomten skapar biologisk mångfald, hjälper viktiga pollinatörer – och på köpet kommer du närmare naturen.