Låt kommunerna avgöra hur strandskyddet ska se ut

Det generella strandskyddet behöver avskaffas. I stället bör kommunerna ges möjlighet att själva peka ut sjöar och vattendrag där 50 eller 100 meter strandskydd ska gälla, skriver Josefin Malmqvist (M) och Ann-Sofie Lifvenhage (M).

Det generella strandskyddet behöver avskaffas. I stället bör kommunerna ges möjlighet att själva peka ut sjöar och vattendrag där 50 eller 100 meter strandskydd ska gälla, skriver Josefin Malmqvist (M) och Ann-Sofie Lifvenhage (M).

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2021-02-03 05:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ska bli enklare att bygga strandnära på landsbygden var ambitionen, men när utredningen om en översyn av strandskyddet (SoU 2020:78) nyligen presenterades visade det sig bara vara tomma ord. Vi konstaterar att strandskyddet behöver förändras i grunden.

Utredningen föreslår att kommuner ska kunna ansöka om att få strandskyddet hävt i landsbygdsområden, men bara där tillgången på obebyggd mark är god och där efterfrågan på mark för bebyggelse samtidigt är låg. Området ska inte heller vara av särskild betydelse för något av strandskyddets syften. Om dessa kriterier är uppfyllda ska de nya reglerna som innebär att strandskydd kan hävas tillämpas varsamt. Sammantaget innebär det att strandskyddet endast kommer att kunna hävas om intresset för att bygga i området är lågt och därmed blir effekten, om någon, ytterst marginell. 

När strandskyddet infördes på 1950-talet var tanken säkert god: allmänheten skulle kunna komma ned till vattnet, men sedan dess har strandskyddet utvidgats och lägger sig idag som en blöt filt över utvecklingen i stora delar av landet. I län som Södermanland innebär det just nu att vi till och med har strandskydd kring minsta lilla å och vattendrag. Detta gör att stora landområden i dagsläget lämnas obyggbara. En utveckling lång från önskvärd.  Strandskyddet behöver härav reformeras i grunden för att uppnå en mer balanserad lagstiftning som skyddar stränder och natur, värnar äganderätten och underlättar bostadsbyggande. 

Vi tror att kommunerna, med sin lokalkännedom, är bättre lämpade än länsstyrelserna att fatta beslut rörande strandskyddet. Härav anser vi att det generella strandskyddet borde avskaffas och istället ge kommunerna möjlighet att själva peka ut sjöar och vattendrag där 50 eller 100 meter strandskydd ska gälla. Flexibiliteten i strandskyddet, där sådant beslutats, bör samtidigt ökas. 

Landsbygden har stora möjligheter att erbjuda kvalitativa boendemöjligheter samtidigt som det råder bostadsbrist i Sveriges storstäder. Vi behöver fler bostäder, såväl på landsbygden som i storstäderna. Därför behöver vi reformera strandskyddet i grunden.