När samhället och välfärden är utsatt för påfrestning under lång tid, riskerar många mänskliga behov att ställas åt sidan och människor att lämnas ensamma med sin oro. Då är det så viktigt att många aktörer får möjlighet att ställa upp. Studieförbundet Vuxenskolan uppmanar nu därför region- och kommunpolitiker att bjuda in oss och det lokala föreningslivet för att tillsammans tänka till!
Vad händer med oss människor när livet utmanar? Oavsett om det handlar om samhällskriser, naturkatastrofer eller mänskliga förluster? Vem blir du i dessa tider?
Är du grannen som hjälper de äldre i trapphuset att handla mat? Är du den som styr upp en digital afterwork med kollegorna eller den som tar en promenad ute i naturreservatet i närheten. Vi är alla olika och det är inte självklart att vi reagerar som vi själva trott.
Vi vet vad som väntar oss i samhället efter att pandemin är över, när det handlar om ensamhet, ohälsa och existentiellt utrymme. Här finns ett stort behov, där vi kan komma in. Studieförbundet Vuxenskolan uppmanar därför region- och kommunpolitiker att bjuda in oss och det lokala föreningslivet för att tillsammans tänka till!
Runt om i hela Sverige ser vi att det finns ett stort engagemang och vilja att lösa svårigheter som uppstår. Vi ser hur föreningar och studieförbund snabbt anpassar sin verksamhet för att möta de människor som har störst behov. Dans och sång utanför balkonger, surfplattor laddade med kultur till äldreboenden och antalet digitala studiecirklar bland seniorer har ökat snabbt.
Förutom det direkta ändamålet så vet vi att det skapar en grogrund för ett demokratiskt samtal och en bildningslust som hänger kvar, ofta resten av livet. Många av dessa lokala initiativ, grupper och föreningar är nu beredda att göra mer, att göra tillsammans.
En förutsättning för de nationella strategier som regering och myndigheter nu tillämpar är att människor har tillit till samhället och till varandra. Detta får inte tas för givet. Folkbildningen, tillsammans med det lokala förenings- och kulturliv utgör själva livsnerven i tillitsbygget.
När människor delar med sig av kunskap, engagemang och erfarenheter till varandra stärker det banden till och förståelsen för andras förutsättningar. Detta, ett slags medborgarkunskap, är ett av kitten för att stärka tilliten till varandra och till demokratin.