Under våren och sommaren har Sverige levt med restriktioner i samhället som varit nödvändiga för att hindra spridningen av coronaviruset Covid-19. Vad som från början var drastiska åtgärder för att hindra en snabb spridning börjar nu övergå till en mer utdragen anpassning i hela det svenska samhället.
Mer än hälften av hyreshushållen är enpersonshushåll med lägre inkomster. Ytterligare cirka 7 procent av hushållen är ensamstående med hemmavarande barn. Även under ett år med normala förutsättningar har många hyresgäster små ekonomiska marginaler. I Covid-19-restriktionernas kölvatten följer vågor av varsel och uppsägningar som riskerar att göra många arbetslösa. Och även för de som får behålla sina jobb varslar näringslivet om begränsningar i löneutvecklingen nästa år, kanske till och med oförändrade löner inom flera branscher.
Det senaste decenniet har vi vid hyresförhandlingsbordet mött bostadsföretag som trots ökade kostnader och stora underhållsvolymer ändå lyckats öka sina vinster och stärka sina balansräkningar. Precis som Sveriges finansminister har sagt att regeringen ”sparat i ladorna” och har ett utrymme för att hantera krisen, så har de senaste årens hyresutveckling också givit bostadsföretagen ett utrymme för att visa sina hyresgäster hänsyn och ge dem en lättnad avseende hyrorna för 2021. En lättnad som för många är nödvändig för att klara sig igenom den pågående krisen.
Så vi vädjar till alla ägare av bostadsföretag i Sörmland, såväl privata som kommunala: Lätta era vinstkrav och ge företagen utrymme till återhållsamhet med hyreshöjningar för nästa år. Låt bostadsföretagens pengar stanna i respektive bolag och gör uppehåll i kraven på utdelning. Vi vädjar också till kommunerna att låta kommunala taxor ligga stilla för nästa år så att inte hyrorna pressar uppåt!
Och till de personer vi kommer att ha till motparter i årets hyresförhandlingar: Vi välkomnar en diskussion vid förhandlingsbordet om hur vi med gemensamma krafter kan klara såväl hyresgäster, bostäder och företag genom krisen på hållbara förutsättningar för alla. Vi förutsätter att ni möter upp oss i detta med förståelse för era hyresgästers situation i den rådande krisen. Det tjänar alla på i det långa loppet.