Ligg i hängmattan och klippet inte gräset i sommar

Klipp inte allt gräs i sommar. Tänk på den biologiska mångfalden.

Klipp inte allt gräs i sommar. Tänk på den biologiska mångfalden.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2022-07-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det myllrar av liv omkring oss mår också vi människor bättre, men i dag försvinner arter från jorden varje dag. Enligt FN:s expertpanel för biologisk mångfald kan en miljon av jordens växt- och djurarter vara utrotade inom ett par decennier. Utmaningen med den minskade biologiska mångfalden kan kännas som en stor fråga att ta sig an, men varje ny planta bidrar till att vi får fler sorters växter och djur omkring oss. Genom små förändringar i sin trädgård kan Sörmlands villaägare göra stor skillnad för arter som annars riskerar att försvinna. 

Om en tiondel av varje villatomt i länet skulle användas till att främja biologisk mångfald skulle den sammanlagda ytan bli hela 1 044 hektar. Den ytan är större än 6 av Sveriges 30 nationalparker och större än nationalparkerna Blå Jungfrun och Stenshuvud tillsammans. Om man skulle göra samma sak med alla Sveriges trädgårdar skulle ytan bli större än 24 av våra nationalparker och ett viktigt bidrag till arbetet för att bevara svenska djur- och växtarter.

Två av tre svenskar tycker att det är viktigt att deras nästa boende är hållbart, enligt Novus. Vi har därför tagit fram tre tips till villaägare för att öka den biologiska mångfalden i sina trädgårdar – och därmed exempelvis hjälpa pollinerande insekter som bin och fjärilar.

1. Låt gräsmattan bli en äng
Låt en del av, eller hela, gräsmattan växa vilt och bli en äng. Även "ogräs" som maskrosor och tistlar är vackra och viktiga. För att öka artrikedomen ytterligare kan du plantera blommor med en ängsblandning som både du och djur kan njuta av.

2. Addera lite vatten
En vattenspegel i trädgården är en livräddare för insekter och fåglar, inte minst under varma sommardagar. Det räcker med ett litet fågelbad. Lägg gärna i några stenar som insekterna kan stå på så att de inte riskerar att drunkna.

3. Odla blommor för bin
När du odlar i rabatter eller krukor, välj gärna växter som uppskattas av bin och andra pollinatörer. Försök odla så att det finns blommande växter under hela säsongen, som till exempel pärlhyacint, gullviva, lavendel, prästkrage, budleja och rudbeckia.

Ökad biologisk mångfald i trädgårdarna skapar så kallade ekologiska språngbrädor som sammanbinder naturområden och underlättar för arter att förflytta sig mellan lämpliga livsmiljöer. För vissa djur kan det spela större roll än stora skyddade naturområden. Vi behöver alla hjälpas åt för att skapa en mer hållbar värld, och alla kan göra något. Men i vissa fall kan det faktiskt vara bäst att inte göra något – som att låta bli att klippa hela gräsmattan i sommar.