Likvärdig skola – inte för alla i Nyköping

Debatt 1 mars 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt skollagen skall kommunerna sträva efter en likvärdig skola oavsett var i landet den anordnas. Vi lär våra barn att aldrig tillåta någon form av diskriminering. Det borde vara en självklarhet även i Nyköpings kommun, där för att citera Nyköpings styrning och ledning ”den demokratiska processen fungerar…”

Men så är det inte. För KFN, kultur och fritidsnämnden, i Nyköping som ansvarar för skolornas lokalbokningar har diskrimineringen praktiskt taget inskriven i sitt eget regelverk (KFN 17/24). Det står tydligt att vid bokning av gymnastikhallar skall närliggande (kommunala) skolor boka först, efter det får andra skolor ”med inriktning” boka. På tredje bokningsplats kommer övriga skolor, det vill säga friskolor.

Eftersom alla kommunala skolor bokar upp hallarna från 8 till 15-16 alla vardagar i veckan så blir det väldigt lite, eller inget, utrymme kvar för friskolorna att bedriva inomhusgymnastik i ämnet Idrott och hälsa. De platser som erbjuds är då Rosvalla. I och för sig är det bra hallar, men det är väldigt långt för barnen att gå dit och tillbaka till sin skola. Upp till en timmes promenad för 40 minuters gymnastik. Det är mycket och långt för små barnben!

 

Det har nu i dagarna (under sportlovet) gått ut meddelande till skolorna att bokning av idrottshallarna för hösten -23 och våren -24 skall bokas senast den 28/2, där tiderna förmedlas enligt den fördelningsprincip som är antagen av kultur- och fritidsnämnden.

Kristdemokraterna uppmanar de styrande i Nyköpings kommun att fördela tiderna i gymnastikhallarna likvärdigt/solidariskt, enligt devisen BBIC, Barnens Bästa I Centrum, och inte diskriminera friskolorna och de barn som går där.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa