Lokala inköp är goda handlingar

När du handlar hos dina lokala småföretagare möjliggör du ett livskraftigt lokalt näringsliv, skriver representanter från Företagarna.
När du handlar hos dina lokala småföretagare möjliggör du ett livskraftigt lokalt näringsliv, skriver representanter från Företagarna.

Debatt 4 juli 2023 05:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen är sommaren här! Det är en fröjd att se Sörmlands badplatser, besöksmål och smultronställen fyllas av både lokala och långväga besökare. Vid horisonten hotar i och för sig en del mindre trevliga värmerekord, men i år fick vi också uppleva ett nytt rekord i försäljning av majblommor. Sveriges barn har i år sålt majblommor för nästan 72 miljoner kronor. Symboliska inköp som värmer med känslan av få bidra till en god sak via en god handling. Det behöver inte heller stanna där. Faktum är att dina inköp kan bidra till att skapa positiva följdeffekter även när du handlar annat än majblommor.

Att du handlar hos dina lokala småföretagare är upplyftande nyheter för företaget, för deras anställda och för det bredare lokalsamhället. När du inmundigar en välsmakande lunch på en lokal uteservering, spelar en runda på den lokala minigolfbanan eller köper en flaska solkräm hos den lokala handlaren blir det helt enkelt en god handling. För att inte tala om när du köper inte bara en utan två kulor glass (i en strut, gärna med lakritsströssel!) till barnen i den lokala kiosken. Du betalar då inte bara för en produkt eller en tjänst utan även för allt det arbete som en lokal företagare lagt ned för att du ska ha möjlighet att göra det köpet i din vardag.

Goda handlingar är ingen bristvara. Du behöver inte ransonera. När du handlar hos dina lokala småföretagare möjliggör du ett livskraftigt lokalt näringsliv. Din handling är inte en droppe i havet utan droppen som skapar ringar på vattnet och möjliggör för en företagare att ge fler personer sitt första jobb. Ett sommarjobb, ett extrajobb eller ett första jobb på svensk arbetsmarknad.

Oavsett vilken sorts jobb det handlar om skapar lokala småföretagare en väg in i arbetslivet för många människor på orter där det annars saknas alternativ. Det kan inte nog understrykas hur viktig den möjligheten är och vilken glädje det är för alla de som får chansen att träda in i den gemenskap som finns på en arbetsplats och att få tjäna ihop sin första egna lön.

Men det slutar inte där, när du handlar hos din lokala företagare visar du i ord och god handling hur stark skapandekraften i företagande är för framtida entreprenörer – andras framgång kan ingjuta modet som behövs för att ta klivet ut i det okända och in i företagandet.

Modet att pröva en annan väg i livet skapas när andra ser goda exempel på framgångsrika företagare och vad som är möjligt. Vi behöver inte gå långt, utan vi kan helt enkelt handla där vi står. Majblommorna visar vägen för fortsatt goda handlingar i juni, juli och augusti.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa