Sverige står inför extremt stora utmaningar, en polismyndighet med ett tydligt tillväxtmål, behov av fler sjuksköterskor till vård-och omsorg och lärare som kan utbilda och ge den kunskap som våra barn behöver. Under pandemin blev det extra tydligt att vissa yrkesgrupper prövades hårdare än andra vilket tydligt visar vilken viktig funktion de fyller utifrån ett samhällsbärande perspektiv. Vi ser ofta samma yrkesgrupper ha påfrestande arbete i form av obekväma och långa arbetstider, låga lönenivåer, hög arbetsbelastning och samtidigt en hög förväntan från medborgare.
Det har tidigare genom åren debatterats om att polisutbildningen ska vara betald för att få fler intresserade av polisyrket. Vissa regioner betalar för specialistutbildningar och vidareutbildningar, men ingen har lyft frågan om att se en annan modell; avskrivning på studielån när man väljer att ta ett samhällsviktigt arbete. Vi är nog alla överens om att alla yrkeskategorier är viktiga och bidrar till svensk tillväxt och innovationskraft men det är få yrkesgrupper som prövas lika hårt som kanske just polis, lärare och sjuksköterskor och är de yrkesgrupper där vi måste få fler personer att utbilda sig.
På lördag har Moderaterna i Sörmland förbundsstämma och vi, Moderaterna i Eskilstuna, vill lyfta just dessa samhällsbärande roller och yrken. I Norge har man exempelvis prövat en modell där man ger en viss avskrivningstid på studielån efter avslutad examen samt efter en viss tid i tjänst. Denna modell är något för Sverige att ta efter. En högskole- och universitetsutbildning ska ses som en investering för hela samhället och därför lyftas särskilt. Som motionärer vill vi lyfta just dessa yrkeskategorier och vill att Moderaterna utreder möjligheterna till att pröva och inrätta en sådan modell för att just belöna de som vidareutbildar sig i särskilt samhällsbärande yrken.
I korthet handlar det om att de som studerar till polis, sjuksköterska och lärare får en avskrivning på sitt studielån vid examen och efter en viss tid i tjänst skrivs ytterligare en del av lånet av. Avskrivningstiden ska vara en morot för att stanna kvar i yrket men också för att få tillbaka en del av det man ger till samhället. Vi vet att personalbristen är påtaglig och behoven är stora inom dessa yrkesgrupper. Det är också dags att politiken underlättar villkoren och förutsättningarna för dem som vill söka sig till dessa yrken och vi tror på att generösare avskrivningstid på exempelvis studielån är en möjlig väg att gå.