Jul och nyår är en av de perioder under året då vi dricker som mest alkohol, och även om man inte dricker så mycket själv kan man påverkas negativt av andras drickande. Många oroar sig över andras alkoholvanor, och en ny undersökning från IQ visar att runt var tredje känner sig obekväm med att prata om sin oro. Framför allt är man rädd för att lägga sig i eller känner att man inte vet hur man ska prata om det. Men att du känner oro är en viktig signal över att samtalet behövs. De flesta som söker hjälp för sina alkoholvanor gör det faktiskt för att någon i deras närhet berättat att de är oroliga för dem
Majoriteten av alla svenskar dricker alkohol, och de allra flesta kan för det mesta hantera det. Men fler än man tror oroar sig över alkoholvanorna hos någon som de firar jul och nyår med. Och samtidigt som mångas firande påverkas negativt av andras drickande är det få som är beredda att prata om oron.
Var tredje i IQs senaste undersökning är obekväm med att prata med någon vars alkoholvanor man oroar sig över. Män påstår sig i något högre utsträckning än kvinnor, vara bekväma med att ta samtalet. Men i själva verket är det är bara var fjärde man som har gjort det, jämfört med var tredje kvinna.
De tre vanligaste orsakerna som gör svensken obekväm att ta alkoholsnacket
Jag känner att jag lägger mig i
Jag vet inte hur jag ska ta snacket
Jag är rädd att personen ska bli sårad
Vi måste bli bättre på att våga fråga om alkoholvanor. Det handlar inte om att lägga sig i, det handlar om att visa omtanke. De flesta som söker hjälp för sina alkoholvanor gör det faktiskt för att någon i deras närhet berättat att de är oroliga för dem.
Men visst kan det vara utmanande att veta hur man ska ta samtalet. För att lyckas med samtalet ska du utgå från din egen oro och berätta hur den andres drickande påverkar dig. För att underlätta detta har vi på IQ, tillsammans med forskare och experter, tagit fram webbverktyget alkoholsnacket.se där du får tips och råd på hur du tar samtalet. Det finns också information om var man kan vända sig för fortsatt hjälp, och tips på hur man bäst tar hand om sig själv.
Att skåla in det nya året i ett glas bubbel behöver inte nödvändigtvis vara ett problem, men det är viktigt att reflektera över sitt drickande, inte minst i samband med tillfällen där alkoholen blivit en viktig del av traditionen. Och känner du oro över någon annans drickande, våga ta samtalet, det är att visa omtanke på riktigt och kan bli ett väldigt bra avslut på 2021 eller början på 2022.