Marknadsskolornas vinster är stöld från skolbarnen

Det är de skolor som har sitt huvudsakliga syfte att ta ut en vinst som V är emot. En vinst som är stulen av skolbarnen, skriver Conny Jakobsson (V).

Det är de skolor som har sitt huvudsakliga syfte att ta ut en vinst som V är emot. En vinst som är stulen av skolbarnen, skriver Conny Jakobsson (V).

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2022-10-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är självklart att det är de bästa skolorna som kan göra en vinst! Eller?
Alla skolor även friskolor och marknadsskolor får lika mycket pengar. Hur kan då marknadsskolorna generera en vinst till sina aktieägare? Jo, det är inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna som samlar pengar på hög till marknadsskolans ägare. 

Man sparar helt enkelt på alla möjliga utgifter som går. Ny utexaminerade lärare utan erfarenhet och låga lönekrav. Lärare som enbart är glada att de lyckas få jobb och yrkeserfarenhet. Låga lokalhyror eller inga hyror alls. I stället för skolbibliotek erbjuds stadsbiblioteket och istället för hyra av matsal får våra barn äta precis vad de vill på ortens billigaste korvmoj. I stället för egen gymnastiksal används kommunens idrottsanläggning eller en promenad runt i staden. Det är att sänka kvalitet som genererar den vinst som sedan ägaren tar ut och placerar i skattebefriade länder. 

Att Vänsterpartiet skulle vara emot friskolor är helt fel. Nej, det är de skolor som har sitt huvudsakliga syfte att ta ut en vinst som V är emot. En vinst som är stulen av skolbarnen. Skolor där ägarna startat aktiebolag för att driva skolor. 

Detta står att läsa om vad syftet med att starta aktiebolag: Aktiebolagets syfte är att ägarna ska ges vinstutdelning och värdeökning på sina aktier. Detta framgår av 3:3 aktiebolagslagen (ABL). Vilka tycker att det här låter rätt att de här typerna skall ta hand om utbildningen av deras barn? Tycker du att det låter rätt? 

Vänsterpartiet tycker inte det i alla fall. Men jag måste verkligen vara tydlig med att det finns friskolor som inte drivs i vinstsyfte utan det finns ideella, föräldrakooperativ och sociala företag och andra former som ser att kommunala skolor saknar något som de vill komplettera. De skolorna uppmuntrar vänsterpartiet i stället. Sverige är ganska ensamma om att ha marknadsskolor och det vill inte Vänsterpartiet ha! 

När Centerpartiet säger att de inte har samma syn på friskolor uppstår det en fråga: vad är det de vill ha? Vänsterpartiet har dessutom sagt att en skattehöjning absolut inte är ett självändamål, men om nöden kräver det så är det en lösning i stället för neddragningar inom hemtjänst och äldrevård. När nerdragningen sker av avsaknad av ekonomi är det i regel en standardsänkning för de som drabbas, personal och brukare. 

Att Vänsterpartiet skulle vara emot företagandet är också fel! Vänsterpartiet har ett starkt stöd både i städer och på landsbygd av många medelstora och små företagare. De är en stor del av vårt väljarstöd. Om det är medvetet eller omedvetet det vet jag inte, men det som Centerpartiet gör är att likställa V med SD och det är i mina ögon att normalisera SD. Jag säger bara. Usch!