Medborgarförslag ersätts med andra sätt att påverka

Det har hänt oerhört mycket sedan Annika Karlsson (C) la motionen som sedan blev verklighet 2007 – samma år som Apple lanserade första Iphonen. Sätten att kommunicera och ha dialog har utvecklats och förändrats totalt, skriver Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Marco Venegas (MP).

Det har hänt oerhört mycket sedan Annika Karlsson (C) la motionen som sedan blev verklighet 2007 – samma år som Apple lanserade första Iphonen. Sätten att kommunicera och ha dialog har utvecklats och förändrats totalt, skriver Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Marco Venegas (MP).

Foto: Magnus Andersson/TT

Debatt2020-06-19 05:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vi bestämde oss för att gå in i vårt samarbete gjorde vi det under parollen ”Framtid Nyköping”. Vi ville se ett modernare, effektivare och bättre Nyköping och tillsammans satte vi ut riktningen med tre fokusområden – skola, integration och näringsliv.

När vi nu ersätter medborgarförslagen med andra sätt att påverka är det ett steg in i att modernisera och effektivisera Nyköping. Det har hänt oerhört mycket sedan Annika Karlsson (C) la motionen som sedan blev verklighet 2007 – samma år som Apple lanserade första Iphonen. Sätten att kommunicera och ha dialog har utvecklats och förändrats totalt sedan dess.

Medborgare påverkar vid val var fjärde år, och har däremellan full möjlighet att kontakta oss politiker direkt, både via mail, telefon och sociala medier, att lämna folkinitiativ  och att även lämna skriftliga frågor  direkt till nämnder och verksamheter. ”Synpunkten” finns, likaså finns kommunen på otalet sociala medier för inspel, tyckanden och tänkanden.

Sedan januari 2019 har en kommunal serviceplan antagits. Planen föregicks av ett dialogförfarande som omfattade ca 2000 av kommunens invånare. Vi har satt igång arbetet Fokus Nöjd Kund, ett dialogarbete som ska påverka och genomsyra hela organisationen när det är klart. Samrådet kring översiktsplan som pågår just nu har hittills renderat över 171 enskilda synpunkter från privatpersoner. Betydligt fler än när den förra planen togs fram. De fysiska samråd där även politiker varit med i våra mindre orter och i hamnen renderade möten med många fler än 100-talet medborgare.

Dukat bord, samverkansmöten, företagsfrukostar och luncher, även digitala möten genomförs. Vi kommer även genomföra medborgardialog i Brandkärr samt göra försök med medborgarbudget. Båda sätt att nå ut för att mötas och öppna upp för möjlighet till dialog och påverkan. Aldrig förr har vi haft så mycket dialog på så många olika vis som vi har nu.

Medborgarförslag och den byråkrati de medförde blev för tungrodd och odemokratisk. 100 nya förslag per år, många inte hemmahörande i den politiska beslutsgången, som dessutom inte rymts i innevarande års budgetar gjorde fenomenet till ett otidsenligt verktyg, vilket även bekräftats av både demokratiberedningen 2016 och den egna interna utredningen.

Vi fortsätter verka för en modern, effektiv kommun, där medborgare ska känna trygghet i att bli lyssnade till och ges möjlighet att påverka på många olika sätt. Demokratin är det viktigaste vi har och den ska vi värna, liksom öppenhet och transparens. Det är så vi håller vårt öppna demokratiska samhälle fortsatt öppet.