Mer rödgrön politik för Nyköping

Marcus Pehrsson (S) vill satsa pÄ miljö och kultur.

Marcus Pehrsson (S) vill satsa pÄ miljö och kultur.

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2022-07-22 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Socialdemokratin var rödgrön redan pÄ Palmes och Birgitta Dahls tid. Som politiska förebilder insÄg de tidigt hur viktigt det Àr att jÀmlikheten i form av god boendemiljö, arbetsmiljö och yttre miljö hÀnger samman. Att miljöfrÄgorna handlar om allas vÄr gemensamma livsmiljö har aldrig varit tydligare Àn nu. Och nu Àr tiden dÄ vi socialdemokrater Äterigen kan betrakta oss som rödgröna. Vi fokuserar pÄ gemensam vÀlfÀrd, social hÄllbarhet och en snabb klimatomstÀllning.

Jag kandiderar till kommunfullmÀktige och vill arbeta för ett jÀmlikt och jÀmstÀllt Nyköping dÀr vi tar klimat- och miljöfrÄgorna pÄ största allvar. DÀr alla barn och unga ges samma möjligheter, samtidigt som de fÄr kÀnna hopp, framtidstro och tillit. Tillit att vi tillsammans fixar bÄde klimatomstÀllningen och sammanhÄllningen oss mÀnniskor emellan. Det finns mycket för oss socialdemokrater att fortsÀtta utveckla i Nyköping, och detta beskriver vi i vÄrt valprogram. TvÄ delar som jag personligen brinner lite extra för:

  • Utveckla kulturarbetet i kommunen och skapa en ny mötesplats dĂ€r mĂ€nniskor och kulturyttringar frĂ„n Nyköpings alla hörn fĂ„r mötas pĂ„ ett naturligt sĂ€tt. Jag tror att kulturen Ă€r en underskattad samhĂ€llskraft. Den Ă€r en arena för glĂ€dje, delaktighet, samverkan och lĂ€rande. Den skapar ökad förstĂ„else för vĂ„ra medmĂ€nniskor och för samhĂ€llet vi lever i - bĂ„de nĂ€r den utövas och nĂ€r den konsumeras. HĂ€r tror jag att vi i Nyköping med en genomtĂ€nkt kulturplan kan göra betydligt mycket mer, inte minst för integration och sammanhĂ„llning.
  • StĂ€rka kommunens miljöstrategiska arbete och utöka kommunens samverkan och dialog med nĂ€ringsliv, föreningsliv och invĂ„nare för en snabbare klimatomstĂ€llning. Om vi inte kan inspirera och ingjuta hopp i varandra sĂ„ kommer klimatomstĂ€llningen fortsĂ€tta gĂ„ pĂ„ tok för lĂ„ngsamt. Med större samverkan kan vi rikta vĂ„rt gemensamma engagemang mot minskade utslĂ€pp och klara av Nyköpings koldioxidbudget. Med Uppsalas framgĂ„ngsrika Klimatprotokoll som inspiration tror jag att detta Ă€r fullt möjligt.

Jag Ă€r övertygad om att ett rödgrönare Nyköping Ă€r bra för alla. Med fokus pĂ„ jĂ€mlikheten stĂ€rker vi sammanhĂ„llningen och kan förebygga social oro och kriminalitet. Ett förstĂ€rkt miljöarbete och en snabbare klimatomstĂ€llning skapar förutsĂ€ttningar för oss alla att leva goda och hoppfulla liv, i en framtid dĂ€r vi hejdat de vĂ€rsta konsekvenserna av ett förĂ€ndrat klimat. 

Rösta pÄ den rödgröna socialdemokratin i september.