Mer växtbaserad mat – för plånbok, hälsa och klimat

Genom att göra små förändringar i våra kostvanor kan vi göra en stor skillnad för både vår hälsa och vår planet, skriver Jackie Masete och Gustav Johansson, med flera.
Genom att göra små förändringar i våra kostvanor kan vi göra en stor skillnad för både vår hälsa och vår planet, skriver Jackie Masete och Gustav Johansson, med flera.

Debatt 9 september 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Medan Sörmland, likt resten av Sverige, tampas med stigande matpriser, framstår växtbaserad kost som en lösning som gynnar både plånboken och miljön. Ett exempel är hur baljväxter som kikärtor och spannmål som mathavre är betydligt billigare proteinkällor jämfört med kyckling.
Under det senaste året har många i Sörmland känt av effekterna av en ökande inflation, en svag krona och stigande matpriser. SCB rapporterade nyligen att livsmedelspriserna ökat med nästan 21 procent på ett år. I sådana tider kan det kännas utmanande att prioritera klimat och hälsa, men det behöver inte vara så.

Det växtbaserade köket erbjuder många fördelar, både för vår hälsa och vår ekonomi. Recept som linsköttfärssås, indisk blomkålswok och svarta bönburgare kan du laga för så lite som 10–20 kronor per portion. Att byta ut bara några måltider i veckan mot växtbaserade alternativ kan minska ditt klimatavtryck avsevärt. En studie från Oxford University visade att en vegetarisk diet kan minska en persons koldioxidavtryck med upp till 73 procent. Utifrån den siffran går det att räkna ut att om var femte person i Sverige, skulle byta ut två måltider i veckan mot växtbaserad kost, så skulle det minska våra utsläpp med 250 miljoner kilo CO2 per år. Detta understryker potentialen i en sådan förändring.

Nu den tionde september kommer det att ordnas en växtbaserad matfestival – “Framtidens mat” – där vem som helst kan utforska möjligheterna som finns. Festivalen äger rum i Stockholm, men vi hoppas att det ska inspirera till fler event över hela landet och gärna här i Sörmland. Målet är att inspirera till en större förändring i våra matvanor. Livsmedelsverket rekommenderar 500 gram frukt och grönt per dag för optimal hälsa, men många når inte upp till detta. Genom att göra små förändringar i våra kostvanor kan vi göra en stor skillnad för både vår hälsa och vår planet.

Alla kan inte kan göra allt men alla kan göra något. Länets beslutsfattare kan styra så att växtbaserad mat tar mer plats i offentligt finansierad verksamhet. Det skulle både spara skattemedel här och nu och på sikt när det får positiva hälsoeffekter. Som individer kan vi dessutom lära oss att laga mer växtbaserat och se att det inte behöver betyda torrt, dyrt och tråkigt utan tvärtom gott, hälsosamt och billigt.
Med lite mer grönt på tallriken kan invånare i┣Sörmland och hela Sverige bidra till positiv förändring, en måltid i taget.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa