Mer vĂ€xtbaserad mat – för plĂ„nbok, hĂ€lsa och klimat

Genom att göra smÄ förÀndringar i vÄra kostvanor kan vi göra en stor skillnad för bÄde vÄr hÀlsa och vÄr planet, skriver Jackie Masete och Gustav Johansson, med flera.

Genom att göra smÄ förÀndringar i vÄra kostvanor kan vi göra en stor skillnad för bÄde vÄr hÀlsa och vÄr planet, skriver Jackie Masete och Gustav Johansson, med flera.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Debatt2023-09-09 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Medan Sörmland, likt resten av Sverige, tampas med stigande matpriser, framstÄr vÀxtbaserad kost som en lösning som gynnar bÄde plÄnboken och miljön. Ett exempel Àr hur baljvÀxter som kikÀrtor och spannmÄl som mathavre Àr betydligt billigare proteinkÀllor jÀmfört med kyckling.
Under det senaste Äret har mÄnga i Sörmland kÀnt av effekterna av en ökande inflation, en svag krona och stigande matpriser. SCB rapporterade nyligen att livsmedelspriserna ökat med nÀstan 21 procent pÄ ett Är. I sÄdana tider kan det kÀnnas utmanande att prioritera klimat och hÀlsa, men det behöver inte vara sÄ.

Det vĂ€xtbaserade köket erbjuder mĂ„nga fördelar, bĂ„de för vĂ„r hĂ€lsa och vĂ„r ekonomi. Recept som linsköttfĂ€rssĂ„s, indisk blomkĂ„lswok och svarta bönburgare kan du laga för sĂ„ lite som 10–20 kronor per portion. Att byta ut bara nĂ„gra mĂ„ltider i veckan mot vĂ€xtbaserade alternativ kan minska ditt klimatavtryck avsevĂ€rt. En studie frĂ„n Oxford University visade att en vegetarisk diet kan minska en persons koldioxidavtryck med upp till 73 procent. UtifrĂ„n den siffran gĂ„r det att rĂ€kna ut att om var femte person i Sverige, skulle byta ut tvĂ„ mĂ„ltider i veckan mot vĂ€xtbaserad kost, sĂ„ skulle det minska vĂ„ra utslĂ€pp med 250 miljoner kilo CO2 per Ă„r. Detta understryker potentialen i en sĂ„dan förĂ€ndring.

Nu den tionde september kommer det att ordnas en vĂ€xtbaserad matfestival – “Framtidens mat” – dĂ€r vem som helst kan utforska möjligheterna som finns. Festivalen Ă€ger rum i Stockholm, men vi hoppas att det ska inspirera till fler event över hela landet och gĂ€rna hĂ€r i Sörmland. MĂ„let Ă€r att inspirera till en större förĂ€ndring i vĂ„ra matvanor. Livsmedelsverket rekommenderar 500 gram frukt och grönt per dag för optimal hĂ€lsa, men mĂ„nga nĂ„r inte upp till detta. Genom att göra smĂ„ förĂ€ndringar i vĂ„ra kostvanor kan vi göra en stor skillnad för bĂ„de vĂ„r hĂ€lsa och vĂ„r planet.

Alla kan inte kan göra allt men alla kan göra nÄgot. LÀnets beslutsfattare kan styra sÄ att vÀxtbaserad mat tar mer plats i offentligt finansierad verksamhet. Det skulle bÄde spara skattemedel hÀr och nu och pÄ sikt nÀr det fÄr positiva hÀlsoeffekter. Som individer kan vi dessutom lÀra oss att laga mer vÀxtbaserat och se att det inte behöver betyda torrt, dyrt och trÄkigt utan tvÀrtom gott, hÀlsosamt och billigt.
Med lite mer grönt pĂ„ tallriken kan invĂ„nare i┣Sörmland och hela Sverige bidra till positiv förĂ€ndring, en mĂ„ltid i taget.