Minkfarmerna i Sverige måste stängas för gott

Många andra länder har för flera år sedan agerat och stängt ner minkfarmerna. I Sverige har vi samma kunskap och svenska folket i ryggen, skriver Elisabeth Falkhaven (MP) med flera.

Många andra länder har för flera år sedan agerat och stängt ner minkfarmerna. I Sverige har vi samma kunskap och svenska folket i ryggen, skriver Elisabeth Falkhaven (MP) med flera.

Foto: Patric Söderström / TT

Debatt2021-12-16 05:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige har redan rävfarmerna och chinchillafarmningen upphört, men minkarna sitter fortfarande i sina burar för att bli päls. Minkfarmningen i Sverige bryter inte bara mot djurskyddslagen, också mot folkets röst och vetenskapens förnuft. Minkfarmningen måste stänga för gott.

I förarbetena till Djurskyddslagen står det bland annat att djurhållning ska ske på ett sätt som gör att djuren kan utföra sina naturliga beteenden. I Sverige följer vi, i avseendet minkfarmning, inte vår egen djurskyddslag.

I det vilda lever minken solitära liv och jagar i och kring vattnet. På farmer sitter de i trånga gallerburar, instängda på ett golv av ståltråd hela sina liv för att bli pälsar. Det är helt horribelt.

Frågan har utretts i trettio år, men minkarna sitter kvar i sina burar. De kan inget annat, men det kan vi!

Många andra länder har för flera år sedan agerat och stängt ner minkfarmerna. I Sverige har vi samma kunskap och svenska folket i ryggen.

Miljöpartiet anser att all minkfarmning ska upphöra:

●    ”End the cage age”. Det är namnet på ett medborgarinitiativ från EU som över en miljon invånare i EU skrivit under. Även en överväldigande majoritet av svenska folket vill ha stopp för minkfarmerna.

●    Lyssna på forskningen och följ lagen. Majoriteten av forskarna inom området anser att minkarna inte har en möjlighet att utföra sina naturliga beteenden som de hålls i Sverige idag.

●    Djurhållning ska vara anpassad för en värld efter covid-19. Minkfarmerna stängde tillfälligt på grund av pandemin och att djurhållningen ökade smittan bland minkarna och mellan mink och människa. Stängningen är en folkhälsofråga.

Vi kan inte längre smita undan denna fråga. Med alla fakta på bordet är det tydligt: detta handlar bara om politisk vilja, som än så länge går emot folkets vilja, lagen och vetenskapens förnuft. Vad kan man kalla det om inte dårskap?