Moderaterna kämpar för ett fritt och säkert Europa

Om EU:s yttre gränser inte kontrolleras kommer den fria rörligheten inom Europa att gå förlorad. Utan ett starkt gränsskydd kan människosmugglare och terrorister hota unionens säkerhet, skriver Tomas Tobé (M) och Alice Landerholm (M).

Om EU:s yttre gränser inte kontrolleras kommer den fria rörligheten inom Europa att gå förlorad. Utan ett starkt gränsskydd kan människosmugglare och terrorister hota unionens säkerhet, skriver Tomas Tobé (M) och Alice Landerholm (M).

Foto: Jussi Nukari

Debatt2024-04-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Europasamarbetet är avgörande för Sveriges välstånd och säkerhet. Utan ett starkt och enat EU kan vi inte stödja Ukraina, bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten eller få ordning på invandringen.

Rysslands olagliga anfallskrig i Ukraina hotar hela Europas säkerhet. Vårt stöd till det ukrainska folkets kamp för frihet måste därför vara bergfast samtidigt som ryssvänliga krafter på de politiska ytterkanterna behöver bekämpas.
Moderaterna kommer alltid stå upp för Europas säkerhet. Vi vill fortsätta rusta vår försvarsförmåga, öka produktionen av vapen och ammunition samt stödja Ukraina både finansiellt och militärt.
Men det är inte bara den yttre säkerheten som utgör ett akut problem för EU just nu. Vi kommer även behöva förstärka unionens inre säkerhet.

Moderaterna går därför till val på att dra in den fria rörligheten för kriminella redan innan de begår brott. Därtill vill vi inrätta en europeisk specialpolis som ska ges befogenheter att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten i hela EU samt tillåta polisen att använda ny teknik för att bekämpa grov brottslighet.
Vi står upp för polisen och för hederliga medborgares säkerhet, både i Sverige och i Bryssel. Vår ambition är att använda EU för att göra Sverige tryggt igen. Eftersom tryggheten är vår tids stora frihetsfråga.

Tryggheten påverkas även av EU:s invandringspolitik. Om EU:s yttre gränser inte kontrolleras kommer den fria rörligheten inom Europa att gå förlorad. Utan ett starkt gränsskydd kan människosmugglare och terrorister hota unionens säkerhet.
Därför har Moderaterna i Europaparlamentet, och i regeringen, sett till att EU nu inför en mer kontrollerad invandringspolitik. Men vi kommer behöva göra mer för att ta tillbaka kontrollen över invandringen från människosmugglarna. Exempelvis genom att skicka gränsvakter till Nordafrika och teckna fler avtal med länder utanför Europa för att minska migrationstrycket.

Moderaterna har varit för Europasamarbetet sedan 1961. Vi är fortfarande ett parti som tror på europeisk sammanhållning. EU är inte perfekt. Men medlemskapet har gjort oss rikare, friare och säkrare. Moderaterna kommer fortsätta kämpa för ett fritt och säkert Europa för kommande generationer.