Elproduktionen måste öka de närmaste åren om transport- och industrisektor ska kunna elektrifieras i den takt som krävs för att klara klimatmålen. Det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att öka elproduktionen är fortsatt utbyggnad av vindkraft och solceller. Och den allra största potentialen finns i havsbaserad vindkraft. Självfallet är det samtidigt så att havsbaserad vindkraft inte passar var som helst, utan måste anpassas utifrån exempelvis skydd för den biologiska mångfalden, försvar, sjöfart och fiske. Men tillståndsprocesserna måste bli mer förutsägbara och snabbas upp.
Regeringens intresse för havsbaserad vindkraft har hittills varit svalt. Detta trots den havsbaserade vindkraftens många fördelar. Till havs finns möjlighet att bygga långt större vindparker än de som byggs på land, eftersom det inte råder samma konkurrens om markanvändningen. Vidare är vinden kraftigare och jämnare till havs, ofta runt 9 meter/sekund, att jämföra med 7–7,5 meter/sekund på land, och ofta också lättare att förutse. Kapacitetsfaktorn, dvs den tid kraftverken producerar med full effekt, är också större till havs, cirka 50 procent jämfört med cirka 40 procent på land.
Men för att potentialen ska kunna utnyttjas måste spelreglerna vara tydliga för investerare. Även om den som vill etablera havsbaserad vindkraft tar tidiga kontakter med berörda aktörer, ges sällan bindande svar förrän långt senare i processen, vilket skapar stor osäkerhet. Och att processen dessutom kan ta många år riskerar att avskräcka investerare från att ens inleda nya ansökningsprocesser.
Den aktör som är den största bromsklossen är märkligt nog Försvarsmakten. I Försvarsmaktens uppdrag att skydda landet borde ingå att medverka till att minska klimatförändringarna. Man kan inte då agera motståndare till teknik som utvecklas för att fasa bort fossil energi. Försvarsmakten har trots det stoppat 9 av 10 vindkraftverk till havs under åren 2017-2022, drygt 3 000 vindkraftverk. Och detta ofta utan några tydliga motiveringar. Törs regeringen agera för att modernisera Försvarsmaktens syn på vindkraft? Om inte riskerar 90 procent av all möda som läggs ner på att få fram ökad elproduktion från havsbaserad vindkraft även fortsättningsvis vara fruktlös.