MP behöver välja Elin Söderberg som språkrör

Vem ska ersätta Isabella Lövin som språkrör i Miljöpartiet? Elin Söderberg anser vi är den bästa kandidaten att bli nästa kvinnliga språkrör, skriver Lena Östholm Munkbarg (MP), Monica Lindow (MP) och Kajsa Andersson (MP) med flera.

Vem ska ersätta Isabella Lövin som språkrör i Miljöpartiet? Elin Söderberg anser vi är den bästa kandidaten att bli nästa kvinnliga språkrör, skriver Lena Östholm Munkbarg (MP), Monica Lindow (MP) och Kajsa Andersson (MP) med flera.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2021-01-30 05:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med bara några dagar kvar till Miljöpartiets språkrörsval kvarstår fyra bra och starka kandidater. Kan vi få till konkret verkstad av vår politik? Kan vi kommunicera kris och utmaningar, på samma gång som vi kommunicerar att vi gör skillnad och når framgångar? Kan vi engagera fler av alla de som tror på en grön omställning?

Elin Söderberg anser vi är den bästa kandidaten att bli nästa kvinnliga språkrör. Hennes gedigna erfarenhet av miljö- och klimatarbete är förtroendeingivande, hennes kloka tankesätt om utmaningar och målkonflikter mellan klimatkris och utarmning av den biologiska mångfalden, likaså.

Elins har förmågan att inkludera alla, inklusive meningsmotståndare, i konstruktiva dialoger kring praktiska lösningar. Med sin tydliga kommunikation förmedlar hon Miljöpartiets budskap om samspelet mellan människor, djur, miljö och klimat som förutsättningen för allas vår existens. Utifrån sin djupa förståelse av hur detta samspel sker, och sin erfarenhet inom kommun- och regionspolitik är hon väldigt medveten om vikten av social hållbarhet. Skapar vi goda förutsättningar för alla, står samhället starkt och vi kan vi leva hållbart. 

Det avgörande ansvaret för miljö- och klimatfrågor ska läggas där det hör hemma, inom politiken. Varje invånare kämpar och gör det som är rimligt utefter sina förutsättningar, men det övergripande ansvaret ligger hos våra politiker. En grön politik är avgörande, och politiker med kunskap om klimat och miljöfrågor gör skillnad!

Vi är ett parti med en heltäckande politik oavsett om det gäller sociala frågor, hälso- och sjukvård, bostadspolitik eller kollektivtrafik. I dagens allt stressigare samhälle styr marknadskrafterna, detta kan inte fortsätta. I ett grönare samhälle krävs en rättvisare resursfördelning mellan rika och fattiga. Vi vill se ett samhälle där vi har mer tid för varandra och för en vardag som värnar om klimat och miljö. 

Mänskligheten står inför ett vägskäl. Klimatförändringarna måste tas på allvar. Utarmningen av skogen ökar och den biologiska mångfalden minskar, för vår framtid är detta ett hot mot vår existens. Miljöpartiet har en bred grön politik, och vi tappar aldrig fokus på vår tids största utmaning: klimatförändringarna. Arbetet enligt Parisavtalets mål och att begränsa den globala uppvärmningen under 1,5 grader är avgörande och vår förmåga att hantera klimatförändringarna och dess effekter. Genom att ha personer på ledande poster som ser de stora penseldragen, gör vi skillnad och går från ord till handling. Våra ledare behöver också en tydlig kommunikation som når ut till fler. 

Vi behöver modiga politiker som är beredda att axla ansvaret. Med Elin och Per Bolund som språkrör kommer vi aldrig tappa fokus på denna vår tids största utmaning: klimatförändringarna. Tillsammans kommer vi med bred dialog och konkret politik skapa ett hållbart samhälle för alla.