MP i opposition, men omställningen kan fortsätta

Reduktionsplikten gav drivmedelsbranschen långsiktiga spelregler. Slaktas reduktionsplikten slår man undan benen på stora investeringar i förnybara fordonsbränslen, skriver Björn Åslund (MP).
Reduktionsplikten gav drivmedelsbranschen långsiktiga spelregler. Slaktas reduktionsplikten slår man undan benen på stora investeringar i förnybara fordonsbränslen, skriver Björn Åslund (MP).

Debatt 6 oktober 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet gjorde en bra valspurt, men i riksdagen hamnade vi nu i opposition. Därmed har partiets inflytande minskat. 

I riksdag och regeringen har vi tidigare fått igenom mycket politik, som satt fart på den gröna omställningen. Men även om vi nu gått i opposition i så lever våra frågor i högsta grad vidare, inte minst inom energi- och klimatomställning.

 

Det finns andra starka krafter som ser samma utmaningar och liknande lösningar inom energi och klimat som MP. Så det finns fortsatt goda utsikter att en hel del av vår politik ska kunna bli verklighet med hjälp av vårt och andras engagemang och arbete.

Inför valet var det 227 svenska företagare, som i en debattartikel uppmanade politiker att sluta bromsa klimatomställningen. De konstaterade att omställningen innebär enorma möjligheter för svenska företag. Det är i omställningen av det svenska näringslivet som de nya jobben kommer att skapas. Det är här innovationerna kommer att knådas fram, och det är här de stora exportmöjligheterna finns.

 

Den 25 augusti skrev 1 944 forskare och anställda i forskarvärlden en debattartikel i Aftonbladet med rubriken ”Nog nu politiker – ta klimatkrisen på allvar”. Forskarna målade upp de klimat- och miljömässiga risker som kommer att vara bortom vår kontroll om vi inte snabbar på omställningen.

Så vi hoppas den nya regeringen är klok nog att avstå planen att backa från reduktionsplikten för bensin och diesel. Den behövs för att begränsa utsläppen från trafiken. Reduktionsplikten gav drivmedelsbranschen långsiktiga spelregler. Slaktas reduktionsplikten slår man undan benen på stora investeringar i förnybara fordonsbränslen.

 

Den nya regeringen kan också ligga lågt med kärnkraftsplaner. Runt Östersjön finns stora planer på vindkraft. Regeringen har åtta ansökningar om storskalig vindkraft till havs. Dessa kan ge cirka 60 TWh bara i södra Sverige. Det finns alltså villiga investerare som tror starkt på vindkraft. Och solcellsanläggningar byggs i rasande takt.

När ny kärnkraft inte tycks vara något snabbspår, så lär regeringen få anpassa sig till verkligheten och underlätta för förnybar energi, bland annat genom att snabba upp tillstånden för havsvindkraft och bygga ut elnät.

 

För MP är det tydligt att våra hjärtefrågor är väl förankrade. Men vi vet också att energi- och klimatomställningen motarbetas från vissa håll. Så vi behövs. Och vi kommer inte tiga inför politik som hotar målet netto noll klimatutsläpp till 2045. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa