Nedmonteringen av folkhögskolan fortsÀtter

Varför lÄter sig regeringspartierna dompteras av SD? Framför allt KD och L, som historiskt har stÄtt pÄ barrikaderna för svensk folkhögskola? skriver Tommy Fogelberg.

Varför lÄter sig regeringspartierna dompteras av SD? Framför allt KD och L, som historiskt har stÄtt pÄ barrikaderna för svensk folkhögskola? skriver Tommy Fogelberg.

Foto: Tommy Fogelberg

Debatt2023-04-17 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

SÄ kom Ànnu en signal om att regeringens, och framför allt SD:s, negativa syn pÄ folkhögskolan Àr oeftergivlig!
I VĂ„rbudgeten aviserar regeringen och Sverigedemokraterna en rejĂ€l satsning pĂ„ vuxenutbildning. Genom att satsa pĂ„ ökad kompetensförsörjning vill man fĂ„ bukt med hög arbetslöshet och missmatchning pĂ„ arbetsmarknaden. 
Gott sÄ. Det Àr enkelt att dela analysen, att utbildning Àr vÀgen till arbete och att satsningar pÄ vuxenutbildning dÀrför Àr bÄde klokt och nödvÀndigt.

GlĂ€djen smolkas av att inte med en endaste stavelse nĂ€mns ordet folkhögskola i satsningen. Det Ă€r uppseendevĂ€ckande att en 150-Ă„rig aktör inom svensk vuxenutbildning inte tillmĂ€ts betydelse i den nödvĂ€ndiga och riktiga satsningen! TyvĂ€rr inte förvĂ„nande. I sin första budget i november 2022 skar regeringen, dompterade av SD:s folkbildningsfientlighet, ner anslaget till folkhögskolor med 500 miljoner. Ett Alexanderhugg riktades mot en tidigare införd satsning pĂ„ just yrkesutbildningar. I vĂ„rbudgeten fanns nu möjligheten att inom ramen för vuxenutbildningssatsningen Ă„terföra en del av dessa medel till folkhögskolan. 
Medel som hade varit vÀlkomna för en redan hÄrt anstrÀngd folkhögskola. Det hade ocksÄ varit klokt. UtvÀrderingar och utredningar om yrkesutbildning pÄ folkhögskola visar pÄ goda resultat, nöjda deltagare och ett snabbt intrÀde pÄ arbetsmarknaden efter genomgÄngen utbildning. I stÀllet tillförs nu 400 miljoner till Komvux, och 70 miljoner till Yrkeshögskoleutbildningar. Strax under de 500 miljonerna man skar frÄn folkhögskolorna 2022. Markeringen kunde inte varit tydligare, folkhögskolan Àr varken prioriterad eller aktad!

Det som har nu skett, dels i höstbudgeten och nu i vĂ„rbudgeten, Ă€r tyvĂ€rr inte förvĂ„nande. Det Ă€r helt i linje med SD:s viljeinriktning kring folkhögskola och folkbildning. Den viljan har konsekvent manifesterats bĂ„de nationellt och regionalt. Den minnesgode minns sĂ€kert den famösa riksdagsmotionen hösten 2020, som i praktiken föreslog en total nedlĂ€ggning av folkhögskola som skolform! 
Varför lĂ„ter sig regeringspartierna dompteras av SD? Framför allt Kristdemokraterna och Liberalerna, som historiskt har stĂ„tt pĂ„ barrikaderna för svensk folkhögskola. Är ni beredda att fortsĂ€tta vandringen pĂ„ det sluttande plan som stödet för folkhögskolan befinner sig pĂ„? Det sluttande plan som kommer försĂ€mra förutsĂ€ttningarna för skolornas verksamhet, och pĂ„ sikt menar jag faktiskt hotar existensen.
 

Visst hopp stÀlls till den förre riksdagsledamoten Christer Nylander (L), som Àr utsedd att utreda folkbildningen. MÄtte det inte petas i utredningsdirektiven!! Vid sidan av min uppmaning till KD och L, uppmanar jag folkhögskolevÀnner över landet: Budkavlen gÄr, Rid i natt! Upp till kamp för folkhögskolan!