Nu behöver personalen få arbetsro och framtidstro

För att ge medborgaren hög service och trygghet så krävs förtroendebaserat ledarskap i hela organisationen, personal som politiker, skriver Dag Bergentoft (M) med flera i Oxelösunds styrande koalition.

För att ge medborgaren hög service och trygghet så krävs förtroendebaserat ledarskap i hela organisationen, personal som politiker, skriver Dag Bergentoft (M) med flera i Oxelösunds styrande koalition.

Foto:

Debatt2023-04-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från den 1 januari i år tillträdde en ny majoritet i kommunstyrelsen (KS). Bland det första som var tvunget att åtgärdas var att få stopp på den höga personalomsättningen av enhetschefer inom äldreomsorgen.

Den 25 januari gav KS därför kommunchefen i uppdrag att kartlägga de bakomliggande orsakerna till omsättningen av chefer inom vård-och omsorgsförvaltningens ansvarsområde, och vidta åtgärder för att minska omsättningen samt redovisa genomförda och planerade åtgärder till kommunstyrelsen den 15 mars. Hur det skulle göras - är en sak för kommunchefen.

Som rapporterats i media så blev det en överenskommelse mellan kommunchefen och förvaltningschefen för äldreomsorgen att avsluta anställningen.

En tillförordnad förvaltningschef är tillsatt under tiden som rekrytering av en ny chef pågår.

För att tydliggöra för läsaren så har kommunen en långtgående delegation. Det är kommunstyrelsen som anställer och avskedar en kommunchef. Kommunchef anställer och avskedar sedan förvaltningschef. Det kan låta lite abrupt men så förhåller det sig. Sedan fortsätter delegationen rakt ner i chefsleden.

Kommunstyrelsen fick en återrapportering av kommunchefen den 15 mars. En extern part har anlitats för att genomföra en arbetsmiljökartläggning av enhetschefer inom äldreomsorgen. Återrapporteras till förvaltningen den 18 april.

Det kan konstateras att det varit en hög omsättning av enhetschefer under åren 2021 och 2022. Det hade varit önskvärt att det vidtagits åtgärder tidigare. Som ny majoritet så tar vi ansvar från januari 2023.

Tillitsbaserad styrning är viktigt i en organisation. Styrning, kultur och arbetssätt med fokus på verksamhetens syfte och medborgarens behov. Det är också viktigt att bygga tillitsfulla relationer och säkerställa att medarbetare kan, vill och vågar hjälpa medborgaren.

Det är oerhört frustrerande när samtal mellan personal i hemlighet spelas in så som det gjordes mellan förvaltningschef och kommunchef och som har spelats upp i media. Det finns också risk för att fler samtal spelats in. Till vilken nytta frågas?

Den politiska majoriteten kommer att arbeta tydligt och strukturerat för att tilliten ska återupprättas och att personalen ska känna trygghet och vara stolta över att jobba i Oxelösunds kommun. För att ge medborgaren hög service och trygghet så krävs förtroendebaserat ledarskap i hela organisationen, personal som politiker.

Vi vill nu låta personalen få arbetsro och känna tillit – allt för medborgarens bästa för ögonen.