Nu krävs det en historisk satsning på försvaret

Risken för krig i Sverige har ökat. Det finns inte utrymme för naivitet eller neutralitet, skriver Patrik Ivarsson (L).

Risken för krig i Sverige har ökat. Det finns inte utrymme för naivitet eller neutralitet, skriver Patrik Ivarsson (L).

Foto:

Debatt2022-03-11 05:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands angrepp betyder att en ny era har inletts i Europas historia. Sverige måste genomföra den största och snabbaste upprustningen i modern tid. Det handlar om att försvara vår frihet och vår framtid som liberal demokrati.

Vi är djupt imponerade av det ukrainska folkets kamp för självständighet och frihet. Ryssland har inte bara attackerat Ukraina utan också hela den europeiska säkerhetsordningen. Ukrainas sak är vår. Nu måste vi stödja Ukraina och sätta stenhårda sanktioner mot Ryssland.

Det har dröjt alldeles för länge för många att inse vilken aggressiv regim som styr i Ryssland. Liberalerna var det parti som tidigast insåg faran och har i många år försökt vända nedrustningen. Vi måste genomföra den största och snabbaste upprustningen av vårt försvar.

Därför lägger Liberalerna fram förslaget att Sverige ska använda 2 procent av BNP till försvaret redan 2024. Risken för krig i Sverige har ökat. Det finns inte utrymme för naivitet eller neutralitet.

Sverige måste följa Tyskland – nå två procent av BNP i försvarsanslag 2024 för att uppfylla Natos krav.

Satsa 15 ytterligare miljarder till försvaret 2023 samt 30 ytterligare miljarder 2024.  Tillskottet kommer att öka svensk försvarsförmåga, signalera beslutsamhet om vårt försvar av landet och lägga grunden för en svensk Nato-ansökan.

Använd beredskapskrediten för materielköp här och nu. På så sätt kan Försvarsmakten skyndsamt utrustas med materiel som behövs. Det kan exempelvis röra sig om inköp av ammunition, personlig utrustning, drönare och materiel till beredskapslager.

Sök medlemskap i försvarsalliansen Nato. Säkerhet byggs bäst tillsammans med andra demokratier. Den ryska aggressionen visar att ett sådant arbete och gemensamma försvarsgarantier behövs.

Mycket talar för att vi går en säkerhetspolitiskt mörk tid till mötes. Den ryska regimen under president Vladimir Putin utgör ett allt större hot mot Europa, såväl militärt som genom försöken att splittra EU-länderna med desinformation och cyberkrigföring.

Nu krävs en helt ny helhetssyn på säkerhet där vi värnar tryggheten vid våra gränser såväl som inom våra samhällen. Sverige måste höja kunskapen och det folkliga engagemanget för landets säkerhet.

Vi behöver en ökad känsla av samhörighet och vilja att ställa upp för vårt gemensamma samhälle, oavsett var man kommer ifrån eller ens sociala omständigheter. Tillsammans kan vi värna vår frihet och vår framtid.