Ny vågbrytare vid Läget är något som måste till!

Gästhamnen vid Läget behöver en ny vågbrytare. Vi har ett förslag på hur detta ska lösas på ett smart, hållbart och ekonomiskt sätt, skriver gruppledarna för Allianspartierna i Oxelösund.

Gästhamnen vid Läget behöver en ny vågbrytare. Vi har ett förslag på hur detta ska lösas på ett smart, hållbart och ekonomiskt sätt, skriver gruppledarna för Allianspartierna i Oxelösund.

Foto: Dag Bergentoft

Debatt2021-05-06 05:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny vågbrytare måste anläggas i gästhamnen vid Läget. De vanliga flytbryggor som har fogats samman och placerats längst ut i gästhamnen räcker inte till!

När det går hög sjö syns båtgäster kämpa mot elementen och hålla sina båtar med handkraft för att inga skador ska uppstå. Så kan vi inte ha det! Majoriteten har försökt men misslyckats, pratat men inte handlat. 

Nu lägger Allianspartierna i Oxelösund ett konkret förslag. Detta kan bli ett första steg mot att vända en utveckling med allt färre båtgäster till att fler och fler åter lockas till Oxelösund sommartid. 

Alliansen satsar därför sex miljoner kronor på en ny typ av vågbrytare som inte kräver vattendom och ger en lugn och säker gästhamn. Men priset kan bli betydligt lägre om vi handlar smart. 

 

Så här tänker vi:

De flytbryggor som hjälpligt har fungerat som vågbrytare ska återanvändas och flyttas till de småbåtshamnar där det finns akuta behov. Det handlar om sex bryggor à 25 meter, vilket innebär att vi kan minimera totalkostnaden för vågbrytaren med ett par miljoner kronor. Kommunen slipper köpa helt nya bryggor till småbåtshamnarna och spar på så vis skattepengar. Hamnarna kan ta emot större båtar där det redan finns efterfrågan.

Alliansen tänker på ekonomin, hållbarheten och miljön! Det är skattebetalarnas pengar det handlar om och då påminns vi om det skrytbygge som den röda majoriteten drömmer om. En ny restaurang för uppemot 20 miljoner kronor! Man baxnar! Vilken krögare skulle vara beredd att betala en hyra på omkring 80 000 kronor i månaden, undrar vi. Uppemot 1 miljon per år i bara hyra.

Nu sätter Alliansen stopp för detta slöseri genom att släppa loss näringslivets utvecklingskraft, i stället för att ge en handfull politiker som gillar att sätta sprätt på andras pengar fritt spelrum.

Alliansen erbjuder näringslivet att köpa fastigheten och utveckla området för året runt-verksamhet. Men vi erbjuder även ett alternativ till försäljning, nämligen en byggkoncession. Det innebär en rätt för leverantören att nyttja och utveckla anläggningen mot att denne tar verksamhetsrisken.

Sjömacken anser vi ska finnas kvar vid Läget och utvecklas. Det framgick av ett reportage i SN den 30 april. Idén att flytta sjömacken till Fiskehamnen är ogenomtänkt. Även macken vill vi knyta till näringslivet som kan få i uppgift att utveckla servicen. Alliansen ser det som viktigt att kunna ge all service på samma ställe. 

Med våra förslag ser vi framför oss en gästhamn värd läget!

Karta: Oxelösunds Gästhamn