Nyköping behöver fler folkfester, inte färre

Debatt 17 juni 2022 05:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den stora folkfesten i Nyköping – Nyköpings festdagar – ska bantas av högst oklara skäl. Satsningar på bland annat konsulter och annonskampanjer i Stockholms tunnelbanor för 55 miljoner visar sig nu få alltfler konsekvenser för Nyköpingsborna.

Enligt Claes Hidegård, projektledare på Nyköpings Arenor kostar det väldigt mycket, man vill dessutom nå en större målgrupp (SN 27/5). Vad det kostar och vilken den nya målgruppen är berättar inte Claes Hidegård. Tivolit ska också tas bort helt. Motivet till att inte ha tivoli är av miljöskäl då det drivs av dieselaggregat, hävdar han.

Vi tog reda på hur det förhåller sig och kontaktade Axels nöjesfält som säger att deras tivoli drivs helt av el. Far Claes Hidegård med osanning eller är det okunskap? 

Även att det skulle bli otryggt under kvällen skulle också vara ett skäl. När många människor samlas så ökar naturligtvis risken för incidenter, men det är inget skäl till att inte ha evenemang. Det är upp till polis och väktare att upprätthålla ordningen.

 

Nyköping behöver fler evenemang. Vi vill se fler evenemang i Nyköping och vi tror inte att Nyköpings kommun alltid är den bästa arrangören. I Nyköping har vi många föreningar inte minst idrott och ungdomsverksamheter med ett enormt driv och mångårig kunskap som mycket väl skulle kunna anordna festligheter av olika slag i Nyköping där kommunen endast är den sammanhållande parten.

Föreningar är oftast beroende av sponsring, lotteriförsäljning med mera för att överleva, då föreningsbidragen från kommunen oftast är väldigt små eller inga alls. Att ge föreningar möjlighet att tillsammans samarbeta ser vi som en stor fördel där i synnerhet ungdomar ges möjlighet till större ansvar och delaktighet vilket också skulle främja integrationen.

 

Gör det inte så komplicerat, vi har i Nyköping flera stora ytor som torget, Östra skolan, Hjortensberg, hamnen, kanotstadion, slottsvallarna och Rosvalla som kan användas till arrangemang varenda helg, om vi bara vill. Låt oss utnyttja de fina resurser vi har.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa