Nyköping förtjänar ett bättre nattliv

Att Nyköpings uteliv skulle vara så speciellt att det skulle kräva extra korta öppettider är något vi varken kan förstå eller förknippa oss med, skriver David Dahlin och Karl Hellström, Muf Nyköping.

Att Nyköpings uteliv skulle vara så speciellt att det skulle kräva extra korta öppettider är något vi varken kan förstå eller förknippa oss med, skriver David Dahlin och Karl Hellström, Muf Nyköping.

Foto: Ebbe Jonsson

Debatt2024-05-17 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagsläget är våra klubbar och barer begränsade till att ha öppet till 01.00 eller med utökat tillstånd maximalt till 02.00. I andra städer ser situationen helt annorlunda ut; grannstäderna Eskilstuna och Norrköping stänger vid 03.00 en helt vanlig lördagskväll. Nyköpings regelverk är i kontrast begränsande och tvingar krogarna att stänga dörrarna minst en timme tidigare. Det är alltså varken en naturlag eller statlig lag som begränsar vårt lokala uteliv utan den kommunala regleringen. Hur länge du ska få vara ute en trevlig fredagskväll är något individen borde kunna bestämma själv, inte kommunen, kommunalpolitiker eller en lobbyorganisation för nykterister. Därför bör öppettiderna för alkoholservering förlängas en timme.

En timmes förlängda öppettider skulle inte enbart leda till en timme mer av dans, utan även en mer utspridd hemgång. När krogarna stänger tidigt är fler gäster kvar vid stängning. Det leder till stor köbildning och folksamlingar vid kvällen slut, vilket i sin tur skapar en hetsig miljö där bråk och stölder är vanligt förekommande. Att förlänga öppettiderna en timme skulle leda till en mindre hetsig miljö vid kvällens slut och därigenom till mindre belastning på polis och säkerhetspersonal. Även efterfrågan på svarttaxi hade kunnat minskas i och med att fler licensierade taxibilar hade varit lediga när alla inte ska hem precis samtidigt.

Nyköping är relativt unikt med att krogarna stänger redan vid 02.00 och vårt förslag är varken radikalt eller nytt. I Stockholm har man sedan 1993 tillåtit krogar hålla öppet till 05.00 och vid många andra städer är 03.00 inget ovanligt att se. I dessa städer ses utelivet som positivt och hållbart trots de längre öppettiderna. Att Nyköpings uteliv skulle vara så speciellt att det skulle kräva extra korta öppettider är något vi varken kan förstå eller förknippa oss med. Öppettiderna påminner om barnvakten till ett barn, men våra medborgare är vuxna och bör således behandlas som det.

Avslutningsvis får vi inte glömma det uppenbara. Det är kul att vara ute på krogen och tråkigt när det tar slut. Vår och alla framtida generationer i Nyköping borde få en roligare student och fler minnen för livet. Man kan debattera länge huruvida längre öppettider är moraliskt rätt eller fel, men i slutet av dagen vill vi göra Nyköping till en mer attraktiv studentstad med roligare utekvällar. Nyköping förtjänar ett bättre nattliv – en timme till på krogen.