Nyköping måste byta fokus för bostadsbyggandet

Man ska inte underskatta vad en parkering med överkomliga priser gör för näringslivet i kommunen, skriver Edward Sevume.

Man ska inte underskatta vad en parkering med överkomliga priser gör för näringslivet i kommunen, skriver Edward Sevume.

Foto: Edward Sevume

Debatt2024-06-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2018 avslog mark och miljödomstolen överklagan kring beslutet att överlåta området Sågaren 6 till bostäder. Området har historiskt använts som parkeringsplats, vilket underlättat för boende i området samt besökare från andra städer att parkera sina bilar.

Noteras ska att när beslutet att bygga bostäder togs, ramlade diverse förlag in kring hur man i stället borde ha utnyttjat marken. Bland annat ville folk ha fortsatt användning av platsen för bilparkering, men det också nämndes möjlighet till en grön park.

Som många andra kommuner i Sverige har Nyköpings kommun som princip att vilja förtäta staden. Men detta går stick i stav med de moderna hållbarhetsprinciper som man borde ta hänsyn till. Vi ser till exempel att när man byggde bostäder vid Åkroken anlade man betong på det som ska föreställa en friluftsplats. Man tänkte kanske inte på hur detta påverkar temperaturstegringen under vissa årstider. Det känns som man ville undvika en gräsmatta till varje pris. I dag ser platsen steril ut

Förtätning vid nya byggnadsobjekt är en förlegad filosofi.  Det skapar nya bekymmer. En förtätad stad leder till att fler människor bor på ett litet område. Oljud och mer utnyttjande av resurser samt mer utsläpp blir en del av resultat. Jag ser också att förtätning är ett problem i städer som Nyköping där ny arkitektur ska samsas med gammal. Med förtätning riskerar man att förfula staden.

Man skulle kunna bygga bättre genom att bygga mer utanför stadens kärna. Det innebär i sin tur att man underlättar för bättre offentliga transporter. Det ställer krav på att kommunen tar hand om transportinfrastrukturen på ett bättre sätt. Alla viktiga punkter i kommunen ska kunna nås med offentliga transporter. 

På de platserna där man föreslagit nya bostäder och där det inte byggs något, kan man tänka om och snygga till, samt ordna med el-laddstolpar. Man ska inte underskatta vad en parkering med överkomliga priser gör för näringslivet i kommunen. Vi ser det i många kommuner i Sverige. Nyköping är ingen ö. Vi är beroende av besökare från andra platser. Staden behöver inte vittra sönder på grund av att denna servis är bristfällig. 

Att bygga nya bostäder är bra, men det måste koordineras mot efterfrågan. Dessutom ska nya bostäder byggas längre bort från stadens kärna.  Det beslutet som kommunen tog att bygga vid Sågaren var kanske det sämsta. I dag används inte parkeringsplatsen fullt ut. Och några bostäder lär inte byggas med tanke på överskotten av bostäder som råder i kommunen. 

Gör om gör rätt!