Nyköpings badplatser borde gå före nytt kallbadhus

Vi tycker att Nyköpings kommun ska ta vara på, underhålla och utveckla de resurser man har i form av badplatser i hela kommunen, innan man satsar miljonbelopp på ett kallbadhus, skriver fyra representanter för Vrena Intresseförening och Vrena Idrottsförening.

Vi tycker att Nyköpings kommun ska ta vara på, underhålla och utveckla de resurser man har i form av badplatser i hela kommunen, innan man satsar miljonbelopp på ett kallbadhus, skriver fyra representanter för Vrena Intresseförening och Vrena Idrottsförening.

Foto: Sandra Nordin

Debatt2023-08-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En utredning har, på uppdrag av kommunstyrelsen, tagit fram förslag på hur ett kallbadhus i Nyköpings tätort skulle kunna utformas och vad det skulle kosta, en kalkyl på 17–22 miljoner.

I Nyköpings kommun finns flera kommunala badplatser, de flesta på landsbygden och i anslutning till kommunens småorter. Dessa badplatser sköts oftast, på uppdrag av kommunen, av lokala föreningar. Föreningar, som visserligen får några kronor för besväret, men där människor lägger ner mängder av ideella arbetstimmar för att lägga i/ta upp bryggor, röja sly, underhålla byggnader, ha daglig tillsyn med mera.

Till dessa badplatser kommer det fina sommardagar mycket folk. Dels boende på orten, men också sommarboende, turister och människor från ”stan” som gärna åker ut för att de tycker de här badplatserna är så trevliga. Även under icke-badsäsong besöks de här platserna för olika typer av friluftsliv.

Men som för alla platser som utnyttjas flitigt behövs det underhåll, vilket inte alltid är lätt att få kommunen att förstå. När det behövs ny sand, reparation av omklädningsrum, ny lekutrustning med mera, är det ofta sega förhandlingar innan det eventuellt händer något.

Vi tycker att Nyköpings kommun ska ta vara på, underhålla och utveckla de resurser man har i form av badplatser i hela kommunen, innan man satsar miljonbelopp på ett kallbadhus (som max kan ta 50 besökare) i centralorten. Vi som bor i mindre orter är införstådda med att vi inte kan kräva att all service och fritidsverksamhet ska finnas på alla orter, utan att vi får åka till stan för viss verksamhet. Men då är det också rimligt att de som bor i centralorten får förflytta sig om de till exempel vill ta ett bad.

Utredningen om kallbadhus har hittills kostat 300 000 kronor (uppgift i SN) och mer utredning behövs innan ett slutligt beslut kan tas. 17-22 miljoner i byggkostnad och sen driftskostnad på det, för vi gissar att här handlar det inte om några ideella arbetstimmar från de närboende? En bråkdel av dessa pengar kan göra underverk för de fina badplatser som finns runt om i kommunen. Det borde väl passa bra, då kommunen ofta använder närheten till vatten i sin marknadsföring?