Återigen har ett kommunfullmäktige ställts in. ”För få ärenden” säger styret. Två av tre planerade möten har hittills i år haft för få ärenden för att hållas. Hur många fler kommer att ställas in av samma anledning under denna mandatperiod?
Det är inte oppositionen som skapar dagordningen till dessa möten, utan det är förbehållet styret i kommunen. Oppositionen kan väcka ärenden, men det är sedan upp till styret om de ska tas med. Ett demokratiskt problem med dessa inställda möten är att endast fullmäktige kan tillsätta personer i nämnder, vilket gör att partier med avhopp från nämnderna kommer sakna representation på vissa möten under ytterligare en dryg månad och det parti som du har röstat på saknas vid besluten.
För närvarande finns det 29 motioner som ligger obesvarade, varav 19 är äldre än ett år. Detta strider mot kommunallagen, då motioner bör besvaras inom ett år, samt visar på nonchalans mot oppositionens möjlighet att bedriva sin politik. Medan alla andra sörmländska kommuner klarar av att besvara i tid väljer Nyköping, som enda kommun i Sörmland, att inte göra det. Det kan innebära att blir liggande så länge att innehållet är genomfört när motionen väl besvaras, då med styret som avsändare för förslaget, eller att förslaget inte längre är aktuellt. Detta har gjort att vi nu använder oss mer av interpellationer och frågor i kommunfullmäktige som verktyg för att väcka frågor och skapa debatt, eftersom dessa ska besvaras på nästkommande möte. Det vill säga, om det kommer något nästkommande kommunfullmäktigemöte.
Medborgarförslag var en möjlighet för allmänheten att komma med förslag, något som avskaffades utan alternativ som kunde ersätta funktionen, trots löfte om att detta skulle skapas. Det finns fortfarande 35 stycken medborgarförslag kvar att svara på, några ända från 2018. Demokrati är lika med folkstyre, vi anser att det här finns en rejäl förbättringspotential för Nyköpings kommun. Sammantaget spelar det ingen roll hur aktiv oppositionen än är, om inte resten av det demokratiska maskineriet fungerar.
Styret har med sin starka majoritet även tänkt sänka arvodet, och därmed arbetstiden, kraftigt för gruppledare i opposition mitt under mandatperioden, vilket får till följd att man vingklipper oppositionens möjlighet att vara insatta och pålästa. Styrets egna arvoden höjde man i samband med överenskommelsen att bli kommun nummer 5 i Sörmland som styrs av S och M. Vill man ändra förutsättningarna för att ta en roll som gruppledare för ett parti så bör ett sådant beslut fattas i samband med ett val, då ingen vet vilka som kommer att hamna i opposition. Det är det folket som avgör!