Offentlig debatt är en hörnsten i demokratin

Det är anmärkningsvärt att SN, på ledarplats, anser att vissa samhällsaktörer ska förhindras från att delta i ett öppet samtal om ett brännande ämne, skriver Peter Hellgren och Gustav Söderström, Consid.
Det är anmärkningsvärt att SN, på ledarplats, anser att vissa samhällsaktörer ska förhindras från att delta i ett öppet samtal om ett brännande ämne, skriver Peter Hellgren och Gustav Söderström, Consid.

Debatt 29 september 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med största förvåning som vi läser ledarsticket i Södermanlands Nyheter den 25 september, där skribenten anser det skadligt för demokratin att kommunen deltar i ett panelsamtal om att nå unga tillsammans med bland annat TikTok. Vi lyckas inte, med all vilja i världen, förstå skribentens upprördhet. 

Att hålla det offentliga samtalet levande är en av anledningarna till att vi startade konceptet ”Morning Talk by Consid”, en arena för samtal och kunskapsdelning. Formatet, som bygger på att överföra kunskap om ett aktuellt ämne och sedan låta en panel med olika perspektiv och utgångslägen ge sin bild och dela sina utmaningar, har visat sig vara efterlängtat av fler.

Förhoppningen är att alla kommer därifrån med ny kunskap och nya insikter. Därför har vi också medvetet valt att samla en bredd av perspektiv i våra panelsamtal och är djupt tacksamma för att så många valt att delta i de frukostseminarier vi hittills haft.

 

Det är anmärkningsvärt att SN, på ledarplats, anser att vissa samhällsaktörer ska förhindras från att delta i ett öppet samtal om ett brännande ämne. Vi ser tvärtom att i ett alltmer polariserat samhälle är det viktigare än någonsin att göra motsatsen och uppmuntra till att föra en dialog som fler får ta del av. Att lyssna på andra men också dela med sig av de ställningstaganden man själv gjort, och varför, skapar förutsättningar till ny kunskap om en ständigt föränderlig omvärld.

SN:s ledarskribent är varmt välkommen att delta i ”Morning Talk by Consid” om hur vi bäst når nästa generation. Vi är övertygade om att det kommer att bli ett fantastiskt spännande samtal.

Peter Hellgren, vd Consid, Gustav Söderström, ortsansvarig Consid Nyköping

 

Svar: En fri debatt innebär inte att man är fredad från kritik. I detta fall var min kritik riktad mot att Nyköpings kommun, en offentlig aktör väljer att samtala med ett företag som nästintill alla ser som ett säkerhetshot och som dessutom har nära kopplingar till en brutal övervakningsdiktatur. Det står Consid fritt att samtala med vilka de vill, men alla bör tänka över vilka aktörer de legitimerar via sin plattform.
Elin Venholen, ledarskribent


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa