Omställningen handlar om en hållbar framtid

Med förnybar energiproduktion kommer fler företag att vara intresserade av att skapa verksamhet just här. I det län i Sverige som har bland den högsta arbetslösheten är varje arbetstillfälle viktigt, skriver Martina Johansson (C) med flera.

Med förnybar energiproduktion kommer fler företag att vara intresserade av att skapa verksamhet just här. I det län i Sverige som har bland den högsta arbetslösheten är varje arbetstillfälle viktigt, skriver Martina Johansson (C) med flera.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2023-05-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen lämnades ansökan för den havsbaserade vindkraften, Långgrund in till prövning. I ansökan har företaget redogjort för de risker för miljöpåverkan som finns hanteras för att minimera just de samma. Detta innebär att den lagliga processen nu är igång. Det är nu svaret kommer att komma om projektet har hanterat de olika krav som finns både när det gäller påverkan på miljön och de närboende och om man har svarat på de frågor som har kommit vid olika samråd. 

Detta är en viktig del i vår demokratiska ordning och rättssäkerhet. Det är utifrån denna granskning vi slutligen ska ta ställning till just detta projekt. I grund och botten är vi positivt inställda till vindkraft och det är självklart att ett projekt kan starta först efter att det prövats ordentligt, godkänts och alla frågetecken har rätats ut. 

Vi lever i en global värld och kravet på omställning och förnybara produkter ökar. Den svenska exportindustrin har påbörjat en omställning där säker och ren el är en avgörande faktor för att säkra en hållbar och långsiktig tillväxt. 

De flesta är numer medvetna om viken av att vi behöver en ren energitillverkning, eftersom det handlar om klimatet och framtida generationers möjligheter att leva i en värld med ett bra klimat. Omställningen kommer från initiativ från företagen, men också från beslut i riksdag och EU.

Men det handlar inte enbart om klimatet utan också om säkerheten. I en alltmer orolig omvärld måste Sverige säkerställa att vi har energitillverkning som inte är beroende av andra länders olja, kol eller uran. Det är ytterligare ett skäl till att vi behöver ställa om energiframställningen helt. 

Så varför är vindkraften en viktig del just i vår region? Därför att den bidrar både till ett bättre klimat, ett säkrare samhälle och det vi hittills inte varit inne på, en fungerande arbetsmarknad med fler arbetstillfällen. 

En industri som kan ställa om och fortsätta tillverka produkter som efterfrågas är en förutsättning för att det ska fortsätta att finnas många arbetstillfällen i vårt närområde. Med förnybar energiproduktion kommer även fler företag att vara intresserade av att skapa verksamhet just här. I det län i Sverige som har bland den högsta arbetslösheten är varje arbetstillfälle viktigt. Vindkraften är därför viktig i kombination med utveckling av produktion av vätgas, för att göra vindkraften mindre väderberoende. Det är kombinationen av omställning som kan bidra till Sverige och Sörmlands fortsatta konkurrenskraft. 

Vi inväntar nu domstolens avgörande och hoppas på ett positivt svar. Om det blir positivt vill vi att diskussionen med vindkraftsbolaget ökar för att hitta arbetsformer som säkrar lokala arbetstillfällen och skatteintäkter. Vi hoppas även att regeringen snabbar på besluten som nyligen presenterades i vindkraftsutredningen om hur både de som äger marken och de som påverkas av byggnationen i närområdet kan få en relevant ersättning för att just de personerna avstår en del av sitt utrymme för att alla andra ska få tillgång till förnybar elproduktion. Vår ambition är att hela samhället ska gynnas av energiomställningen.