Hej Christoffer Öqvist!
Jag vill särskilt uttrycka min respekt eftersom du så tydligt har sagt att det avtal som den 28 mars undertecknades måste underkännas. Jag tror att nästan alla sörmlänningar håller med.
I slutet av januari aviserade tidningarna regiondirektörens avgång. Varför var oklart. Det visade sig att du och styrelsen ville byta ut honom och att en fallskärm skulle falla ut, med tolv månadslöner eller två miljoner kronor.
I slutet av mars undertecknade två tjänstemän och tre styrelsemedlemmar – däribland du – ett avtal. Sedan framkom hur du blivit vilseförd. Det nya avtalet skulle kosta minst dubbelt. Du menade därför att avtalet borde rivas men också att den laglighetsprövning som en privatperson begärt från förvaltningsrätten Linköping skulle avgöra.
Tidningar har de senaste veckorna beskrivit arbetsmiljöproblem vid ”regionens centrala nav”. Alltså regiondirektörens närmaste medarbetare. ”En fruktansvärt sjuk arbetsplats” som regiondirektören verkar ha ignorerat. Bland annat har den förra chefsjuristen känt sig mobbad och därför köpts ut.
I yttrandet som inkom till förvaltningsrätten den 17 maj skriver styrelsen högtravande:
”Regionen medger bifall till klagandens yrkande om att förvaltningsrätten ska upphäva det av regionstyrelsens presidium fattade beslutet av den 28 mars 2023.”
Avtalet har alltså redan här gjorts ogiltigt av regionstyrelsen. Förvaltningsrätten behöver inte – får inte ens – godkänna det regionstyrelsen har förkastat.
Du borde alltså kunna pusta ut. Men fler saker måste lyftas:
”Initierade källor” uppger att regiondirektören ”har vilselett politikerna för att få mer förmånliga villkor”. Detta innebär att förvaltningsrätten ytterligare befrias från ansvaret. Två nya lagrum kommer till användning:
Avtalsrätten där ”avtal i ond tro” regleras i avtalslagen 32 §.
Särskilt bör straffrätten tas i bruk:
Om en regionanställd lurar politikerna att underteckna ett avtal till en extra kostnad av två miljoner kronor får flera brott misstänkas. Anmälan bör göras av dig, helst tillsammans av styrelsen. Om inte väcks misstanke om er egen medverkan till brott.
Till sist: Att förra chefsjuristen känt sig utsatt för kränkande särbehandling och att andra anonymt beskriver en ”fruktansvärt sjuk arbetsplats” nödvändiggör även en anmälan till Arbetsmiljöverket. Jämför gärna reaktionerna efter Mats Löfvings tragiska död.
Arbetsmiljöansvaret i Region Sörmland är ytterst ditt.
Jag uppmanar dig därför – för din egen skull men särskilt för anställda vid den centrala staben, för all övrig personal, skattebetalare och patienter – att:
- Till polis och åklagare anmäla brotten trolöshet mot huvudman, föregivande av allmän ställning samt tjänstefel.
- Uppmana Arbetsmiljöverket att utreda de arbetsmiljöbrister som medier har påtalat.