Oxelösund behöver ett betydligt bättre ledarskap

Vi är bekymrade över de låga skolresultaten i Oxelösund, skriver Dag Bergentoft (M) och Katarina Berg (M).

Vi är bekymrade över de låga skolresultaten i Oxelösund, skriver Dag Bergentoft (M) och Katarina Berg (M).

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Debatt2022-08-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

72 år med Socialdemokraterna i Oxelösund!  Är du nöjd eller vill du ha något annat?

För att kunna förändra är det viktigt att på djupet förstå vad som är riktigt bra i Oxelösund idag. Vad har byggts upp och vad är vi stolta över och som måste bevaras? Men vi måste även våga se de problem vi har inom äldreomsorg, skola, lågt förtroende hos näringslivet. 

S väljer att bygga egna kommunala restauranger och vandrarhem – att konkurrera bort de privata och inte fokusera på kärnverksamheten.

För att hitta lösningar på problemen måste det till ett starkt ledarskap med en tydlig idé om vad som behöver göras. Ett ledarskap som främjar kommunikation, öppenhet och goda resultat. Vår politik syftar till att bygga en kommun som tar tillvara på varje människas förmåga, ger dem möjlighet att växa. En demokratisk kommun där alla vill, känner och tar ansvar. Oxelösunds politiska ledning måste förändras i grunden och vi kommer att ta det ansvaret för den förändringen – det är dags nu!

Vi är bekymrade över äldreomsorgen att den som är behov av service, hjälp och trygghet inte känner det. Varför slutar personal i så stor omfattning? Valfrihet i hemtjänsten skulle tjäna väl, både för den som får bistånd men även för personal med fler arbetsgivare att välja på.

Vi är bekymrade över de låga skolresultaten. I grunden behövs en väl fungerande elevhälsa där regelbundna hälsoundersökningar görs för fysisk och psykisk hälsa. Skolresultaten är starkt förknippade hur eleverna mår. Hjälp till alla. En flexibilitet där elever som behöver vara i ett mindre format får den möjligheten, elever som går fortare fram får rätt stimulans på den nivån. Vi ska också ta hjälp och jämföra oss med de bästa skolkommunerna. Vi behöver också komma till rätta med skolsegrationen. En bättre fördelning mellan kommunens skolor och elever.

Kustbostäder ska inte säljas ut. Däremot så vill vi gärna konkurrensutsätta kommunens städtjänster och fastighetsförvaltning. Vi anser att administrationen är dyr.  Konkurrens är bra och att få jämföra oss med andra bolag.

Det är bra att det byggs bostäder i kommunen. Däremot anser vi att det byggs, eller planeras att byggas för många hyresrätter idag. Det finns behov av villa- och radhusområden. Förtätning kan vara bra men det ska byggas varsamt och kommunen ska vara lyhörda för synpunkter från medborgarna.

Vill du ha det som det är idag? Är du redo att ge Moderaterna förtroendet att leda och utveckla Oxelösunds kommun?

Moderaterna är redo att ta helhetsansvaret i kommunen.