Oxelösund måste jobba strategiskt med turismen

Hur vill majoriteten gå vidare med Läget? Skall man bygga för framtiden och hoppas på ett ökat antal gästnätter i gästhamnen eller skall man fortsätta som det varit de senaste åren? skriver Joakim Öhman (C) och Carina Boberg Lüren (C) med flera.

Hur vill majoriteten gå vidare med Läget? Skall man bygga för framtiden och hoppas på ett ökat antal gästnätter i gästhamnen eller skall man fortsätta som det varit de senaste åren? skriver Joakim Öhman (C) och Carina Boberg Lüren (C) med flera.

Foto: Peter Alexis

Debatt2024-10-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oxelösund är en skärgårdskommun och en båtstad, vilket vi politiker också profilerar vår fantastiska kommun som. Men de senaste fem till tio åren, med undantag av pandemiåren, har sättet att vistas på sjön förändrats. 

Tidigare var det fullt i vår gästhamn under sommarmånaderna, likaså på holmar och skär.  Numera är den klassiska familjebåten med semester i skärgården och gästhamnar runt våra kuster ett minne blott. Ser man till de senaste åren under högsommaren är det skrämmande hur få båtar som besöker vår gästhamn. Det är inget specifikt för Oxelösund, samma tendenser ses runt hela ostkusten. Glädjande nog ökar ändå turismen i vår kommun även i år. En stor ökning av husbilar noteras på ställplatser och på Jogersö camping. Även andelen utländska turister ökar.

Vid flera av våra besöksmål konstateras ett större antal besökare denna sommar än tidigare. Det är glädjande och något som vi verkligen behöver i kommunen. Det ställer även krav på oss politiker att skapa rätt förutsättningar och genomföra satsningar för att dels behålla turismen, dels få ett ökat antal gästnätter och gäster. 

Då ställer vi oss frågan vad den styrande majoriteten har för målsättning: Hur tänker man kring Läget med gästhamnen och en eventuell restaurang?

Att som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet låta kommunen finanserna en restaurang på omkring 22 miljoner kronor är vansinne och även majoritetens tankar om att låta en entreprenör bygga och driva en restaurang känns som vanskligt. Särskilt med tanke på den allt mindre skara sommargäster som anländer per båt. 

Visst har det fungerat med restaurangbåten och foods trucks men det är ingen hållbar lösning. Hur vill majoriteten gå vidare med Läget? Skall man bygga för framtiden och hoppas på ett ökat antal gästnätter i gästhamnen eller skall man fortsätta som det varit de senaste åren? 

Med tanke på att antalet husbilar ökar under sommaren och våra ställplatser ofta är fulla, liksom campingplatsen, så behöver antalet platser utökas. Centerpartiet i Oxelösund vill se området vid gamla Båt och motor bli ett grönt rekreationsområde med en park och ställplatser för husbilar och husvagnar. Vi anser att detta område i anslutning till sjöbodarna vid kanalen är lämpat för detta i stället för bostäder.  Då skulle kanske en restaurang i närområdet vara en hetare fråga! 

Hur tänker majoriteten kring den frågan? Oxelösund måste jobba strategiskt med turismen och vår besöksnäring.