Oxelösunds företagsklimat kan bli betydligt bättre

Genom den avoga inställningen mot privata företag har äldreomsorgen kostat onödigt mycket pengar och medfört budgetöverdrag på miljontals kronor. Men än värre är att kvalitén på omsorgen sedan länge upplevs vara bland de sämsta i landet, skriver Dag Bergentoft (M) med flera.

Genom den avoga inställningen mot privata företag har äldreomsorgen kostat onödigt mycket pengar och medfört budgetöverdrag på miljontals kronor. Men än värre är att kvalitén på omsorgen sedan länge upplevs vara bland de sämsta i landet, skriver Dag Bergentoft (M) med flera.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2021-11-19 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oxelösund föll 77 platser i Svenskt Näringslivs företagsranking 2021 till plats 213 av 290 kommuner och blev sämst bland Sörmlands kommuner. Kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) är inte nöjd men tror att den heltidsanställning av en näringslivsansvarig, som gjordes förra året ska förstärka näringslivsarbetet.

Tänk om det vore så enkelt att ansvaret för ett gott näringslivsklimat kan ligga på en aldrig så kompetent tjänsteman, när det i stället är avhängigt av makthavande politiker, det vill säga Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Efter dryga 70 års socialdemokratiskt styre finns en stor misstro bland ledande politikers attityder mot privat företagsamhet, bortsett från synsättet till storföretaget SSAB och delägda Oxelösunds Hamn. Den negativa attityden har naturligt nog smittat av sig på många kommunala tjänstemän.

Sämsta betyg i rankingen får Oxelösund (276 av 290) för konkurrensen från kommunens verksamheter. 

Exempel på den politiska majoritetens attityder till företagsamhet har i åratal visat sig i fanatiskt motstånd mot att släppa in privata företag i delar av äldreomsorgen. Detta trots att det finns Oxelösundsbor, som själva vill få välja äldreboende och hemtjänst. Genom den avoga inställningen mot privata företag har äldreomsorgen kostat onödigt mycket pengar och medfört budgetöverdrag på miljontals kronor. Men än värre är att kvalitén på omsorgen sedan länge upplevs vara bland de sämsta i landet.

Ytterligare exempel på kommunala monopol är att städning av kommunala lokaler och mat till barn, elever och äldre sköts i egen regi. Inte heller här har man vågat ge privata företag förtroendet att få konkurrera på justa villkor. Nu spjärnar den röda majoriteten emot kraftfullt och gör allt i sin makt för att behålla allt inom eget hägn.

Moderaterna vill att Oxelösund ska rankas bland de 100 bästa kommunerna. Vi har stor tilltro till det privata näringslivet och dess problemlösningsförmåga. Företagen kommer att möta positiva attityder från borgerliga politiker och kommunala tjänstemän. Dagens monopoliserade verksamheter ska upphandlas. Vi ska skapa goda möjligheter för mindre och större företag att starta och utveckla sig här med hjälp av god planberedskap, snabba tillståndsprocesser, service, som till exempel ”En väg in”, servicegarantier, minskad byråkrati och en bra kommun att leva och bo i.

Det här tänker Moderaterna som ett borgerligt parti i Oxelösund ändra på. Vill du?