Pandemistöden behöver utvärderas noga

Vi har samlat en majoritet i riksdagen för att råda bot på ”småfelen” i pandemistöden, samt för att se över hur vi kan förhindra att stöden missbrukas, skriver Lotta Olsson (M) med flera.

Vi har samlat en majoritet i riksdagen för att råda bot på ”småfelen” i pandemistöden, samt för att se över hur vi kan förhindra att stöden missbrukas, skriver Lotta Olsson (M) med flera.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-11-13 05:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna och oppositionen i riksdagen står bakom propositionen som lagts på riksdagens bord om att företagsstöd för företag drabbade av pandemin ska finnas även efter nyår, samt att man har rätt till omprövning efter avslag på stöd för småfel. För att förhindra konkurser är det enormt viktigt att stödsystemet måste fungera optimalt även när pandemin är på väg att klinga av. 

Vi har dessutom riksdagsmajoritet för en utvärdering av effekten av de 400 miljarder som staten satsat i stöd under pandemin. 

Pandemin är det värsta som drabbats landet sedan spanska sjukan. Det var därför viktigt att både reagera och agera när vi insåg vidden av pandemin. Inte bara för att undvika sjukdom och rädda liv, utan också för att rädda våra jobb, företag och ekonomi.

Moderaterna håller hårt i plånboken med skattebetalarnas pengar. Det är viktigt att spara i ladorna för att i svåra tider, såsom pandemin, finna vägar till ”krockkuddar” och lindra krisen. 

Med de verktyg i ”verktygslådan” som vi moderater varit med och arbetat fram har vi krisen igenom puttat regeringen framför oss för att först säkra de stora arbetsplatserna till att efter hårda påtryckningar få fram omställningsstöd till enskilda näringsidkare såsom taxichaufförer, fotografer, butiker, restauranger och frisörer med flera. 

Kritik finns för att stöden kommit för sent och att handläggningstiderna varit för långa. Att småfel, även om de till och med råtts av myndigheter själva, satt stopp i maskineriet och skapat en byråkrati sällan skådad. Det är något vi måste lära av för framtiden. Vi har därför samlat en majoritet i riksdagen för att råda bot på ”småfelen” samt för att se över hur vi kan förhindra att stöden missbrukas. 

Alla statliga utbetalningar kommer ifrån den skatt som betalas in. Under pandemin har 400 miljarder av våra gemensamma skattemedel betalats ut. Varje skattekrona ska användas på bästa sätt. De skattehöjningar på bensin/drivmedel, återinförd fastighetsskatt eller arvsskatt som nu genomförs eller diskuteras tycker vi är helt fel väg att gå. Vi anser att för att säkra den svenska ekonomin behöver fler vara med och bidra. Med fler arbetstillfällen – fler som jobbar och betalar skatt – så klarar vi ekonomin utan punktskatter som skadar den svenska modellen och hindrar människor från att leva i hela landet. 

Genom att ta ansvar för utbetalningar, uppföljningar, trygghet och att få fler i arbete får vi ordning på Sverige.