Politiken måste våga ta de tuffa klimatbesluten

Många skogsbränder beror på det allt varmare klimatet. Men enbart ny teknik räddar inte klimatet. Konsumtion som orsakar stora utsläpp måste också dämpas, skriver Mats Dellrud, Kajsa Andersson med flera i styrelsen för Miljöpartiet i Nyköping.

Många skogsbränder beror på det allt varmare klimatet. Men enbart ny teknik räddar inte klimatet. Konsumtion som orsakar stora utsläpp måste också dämpas, skriver Mats Dellrud, Kajsa Andersson med flera i styrelsen för Miljöpartiet i Nyköping.

Foto: Petros Karadjias

Debatt2021-08-25 05:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Budskapet i den senaste rapporten från IPCC (FN:s klimatpanel)  är kristallklart – läget för klimatet är akut och människan är ansvarig. IPCC konstaterar att vi riskerar att passera 1,5-gradersmålet inom 10-20 år om vi fortsätter som hittills. Enorma utsläppsminskningar krävs och det fort.

Kampen mot utsläpp och klimatkrisen har länge varit huvudfrågor för Miljöpartiet. I regeringen har vi lyckats genomföra en hel del skarp klimatpolitik, som exempelvis Industriklivet som hjälper industrin att ställa om. Men vi skulle gärna beslutat om en betydligt tuffare klimatpolitik, men har bromsats av att regeringen är beroende av andra partier, som inte vågar se allvaret i klimathotet. Vi kan anta att de är ängsliga för väljarnas reaktioner till följd av en tuff klimatpolitik. 

För verkligheten kräver mycket av oss människor. Vi måste snabbt ställa om industrier, tillverkningsprocesser, transporter, jordbruk och energiproduktion, så att de fossila utsläppen minimeras.

Men det blir allt tydligare att ny teknik inte räcker. Många forskare och miljöexperter lyfter det faktum att vår enorma konsumtion och den ständiga ekonomiska tillväxten står i vägen för de snabba utsläppsminskningar som krävs. 

Ett tydligt område är transporter. En rad rapporter har pekat på att övergång till elbilar inte räcker. Bilåkandet måste också minskas, för att nå hållbara utsläpp. Några alternativ till fossilt flyg finns idag inte, så det måste bromsas i väntan på elflyg. Samma gäller maten och hur den produceras. Framför allt köttproduktion ger stora utsläpp. Modeindustrin är också en sektor med enorma utsläpp.

Viktigt är att klimatpolitiken inte slår mot de socialt utsatta. De som har låga inkomster kan behöva kompenseras när skatter och avgifter ökar kostnaden för utsläpp, till exempel genom att skattesystemet justeras.

Låt oss tala i klarspråk. Delar av våra levnadsvanor ger enorma utsläpp. Vi vet att de flesta svenskar vill ställa om till ett klimatsmart liv. Vi i Miljöpartiet anser därför att politiken måste ta ett mycket större ansvar för att minska utsläppen av växthusgaser. Politiken får inte backa inför de svåra klimatbesluten. Visst blir det beslut som blir kännbara för oss i dag. Men att överlämna en oviss framtid för klimatet till kommande generationer kan inte vara ett alternativ.