Prioritera rätten till trygga och prisvärda bostäder

Vi vill se reformer som främjar en stabil och hållbar bostadsmarknad, där hyresgästernas behov och ekonomiska situation tas på allvar, skriver Helena Frisk, Hyesgästföreningen Mitt, med flera.

Vi vill se reformer som främjar en stabil och hållbar bostadsmarknad, där hyresgästernas behov och ekonomiska situation tas på allvar, skriver Helena Frisk, Hyesgästföreningen Mitt, med flera.

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2024-05-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi står inför en akut och oroväckande situation på den svenska bostadsmarknaden. De senaste två åren har vi bevittnat en alarmerande höjning av hyrorna, vilket har resulterat i en betydande försämring av hyresgästernas ekonomiska utrymme. Många hyresgäster i vår region är oroliga och undrar om vardagen alls kommer att gå ihop framöver?

Till följd av det svåra samhällsekonomiska läget har vi även noterat en allvarlig nedgång i byggandet av nya hyresrätter. I en rapport från 2023 framgår att allmännyttan i våra kommuner, både stora och små, bromsar in - precis som resten av bostadsmarknaden. Samtliga bolag i rapporten vittnar om att de skjuter underhåll på framtiden. Inget bolag kommer från sommaren 2023 och framåt påbörja nyproduktion. Detta i ett läge när det tvärtom måste byggas mer för att möta behoven på bostadsmarknaden. Om inte våra allmännyttor klarar av att ta ansvar för bostadsförsörjningen i kommunerna, vem ska då göra det? 

De nationella stöd som tidigare fanns för att investera i och bygga hyresbostäder har avtagit, och riskerna för nya byggprojekt har blivit alltför stora. De statliga stödåtgärderna för att bygga och hålla nere hyresnivåerna avskaffades 2022, vilket endast förvärrat situationen med bostadsbrist. Det är inte heller någon hemlighet att renoveringar av befintliga lägenheter, inom miljonprogrammet, har medfört en kraftig höjning av hyrorna. Denna utveckling har lett till en ohållbar situation där hyresnivåerna på lediga lägenheter inte är anpassade till de ekonomiska förutsättningarna hos de som efterfrågar lägenheter. Resultatet av denna förödande utveckling är en paradoxal situation där vi trots en akut bostadsbrist ser vakanta lägenheter i många kommuner. Det är en obegriplig situation som inte längre kan ignoreras.

Därför uppmanar vi regeringen och beslutsfattare att agera omedelbart för att åtgärda dessa problem. Vi vill se reformer som främjar en stabil och hållbar bostadsmarknad, där hyresgästernas behov och ekonomiska situation tas på allvar. 

  • Vi vill att det införs ett förmånligt bygglån. 
  • Vi vill se rättvis beskattning mellan ägt och hyrt boende. 
  • Vi vill att bostadsbidraget och bostadstillägget höjs i takt med kostnadsökningarna.

Det är hög tid att prioritera människors rätt till trygga och prisvärda bostäder över snabba vinster och ekonomisk spekulation. Vi är fast beslutna att fortsätta kämpa för en bostadspolitik som gynnar alla, oavsett ekonomisk situation. Vi kommer att fortsätta att driva dessa frågor på alla nivåer, och vi förväntar oss att våra beslutsfattare tar sitt ansvar och agerar för att lösa de akuta problemen på den svenska bostadsmarknaden.