En tredjedel av våra vilda bi-arter är på väg att försvinna. Dåliga nyheter då ungefär en tredjedel av vår mat pollineras av bin och andra insekter. Naturskyddsföreningen uppmanar Trosa kommun, och dess invånare, att rädda våra vilda trädgårdsmästare.
Pollinerande insekter lider i dag brist på både mat och boplatser. Hårdklippta gräsytor, monokulturella jordbruksmetoder, och användning av naturfrämmande bekämpningsmedel minskar utbudet av blommor. Sandiga marker och död ved försvinner, vilket minskar boplatser för insekterna.
Det finns många saker som kommunen och dess invånare kan göra för att hjälpa insektslivet. Ett exempel är att erbjuda ekologisk mat i kommunens egna verksamheter, vilket gynnar den biologiska mångfalden. Det ekologiska jordbruket använder inga naturfrämmande bekämpningsmedel. Trosa kommun nådde 2018 målet att servera 60% ekologisk mat. Nu är det dags att höja det, inte minst för våra insekter!
Att omvandla klippta gräsytor till blommande ängar, anpassa skötsel av vägkanter som slås när blomningen är över, och plantera bivänliga växter i kommunala planteringar och bostadsområden ger bin och andra pollinatörer en buffé av pollen och nektar med små insatser. Anlägga sandbankar, spara död ved, eller sätta upp insektshotell skapar boplatser livsviktiga för pollinerande insekter.
Trosa kommun har tidigare hämtat inspiration, inte minst när det gäller arbetet med ekologisk mat, från vår grannkommun Södertälje, som för 5 år sedan startade ett arbete för att stärka den biologiska mångfalden, och antog därefter en Pollineringsplan.
Naturskyddsföreningen uppmanar Trosa kommun att anta en egen pollineringsplan för att gynna bin och andra pollinatörer.
”Trosa Pollineringsplan”, ska utgå från de förutsättningar som gäller i vår kommun, kartlägga viktiga livsmiljöer, prioritera ekologisk mat och naturbete i den kommunala upphandlingen, och en strategi för att öka pollinerande insekters livsmiljöer.
En sådan plan kan också utgöra en inspiration för bostadsföretag, samfälligheter, och bostadsrättsföreningar att själva vidta åtgärder till gagn för våra vilda insekter. Till syvende och sist måste också det svenska jordbruket förändras, så att monokulturer och naturfrämmande bekämpningsmedel försvinner. Fram till dess att det skett, måste vi göra allt för att rädda det vilda insektslivet, som, om det försvinner vore förödande för hela vår livsmedelsproduktion.