Det tillhör de absoluta grundstenarna i en demokratisk rättsstat att varje anklagelse mot den enskilde av vilket slag det vara må skall vara väl underbyggd och kunna redovisas för den anklagade.
När Ann Malmström den 6 april stängdes av från socialförvaltningen var det på grund av hörsägen. Någon skriftlig anmälan fanns inte och Malmström kunde alltså inte få kännedom om vad hon egentligen anklagades för annat än som allmänna uttalanden utan att ange konkreta händelser. Alternativet till avstängning var att hon själv sa upp sig och gick hem.
Gnesta kommun har först därefter anlitat Previa för att utreda arbetsförhållandena på socialförvaltningen och därmed kunna pröva frågan om sanningshalten i den aktuella hörsägen. Av utredningen framgår att det inte finns stöd för att Malmström gjort sig skyldig till kränkande särbehandling av någon, men att det förekommit händelser som legat utanför ”svensk arbetsnorm”.
Det finns av utredningen att döma en grupp som varit kritisk till Malmströms chefsskap medan många satt stort värde på Malmströms arbete. Innebörden av svensk arbetsnorm får väl antas vara att ett mått av irritation förekommit, samtidigt som det också sägs att sådan irritation inte utgör kränkande särbehandling.
Det är upprörande och klandervärt att kommunen utan annat underlag än hörsägen tycker att den har rätt att utan vidare spisning ställa en mångårig tjänsteman inför hotet om uppsägning utan att ha redovisat någon som helst grund för sitt agerande. Om det är något som ligger utanför svensk arbetsnorm som är det väl just detta!
Till saken hör också den onödiga brådska med vilken ärendet behandlats.Till kraven på rättssäkerhet följer att den anklagade har tillräckligt med tid för att bemöta anklagelserna. Som ovan sagts ställs Malmström inför påståenden som hon är helt obekant med och som anses så allvarliga att hon riskerar avsked. Detta fastän någon egentlig utredning utöver ren hörsägen vid den aktuella tidpunkten inte förelåg.
Previa har i utredningen yrkat att arbetsmiljön på socialförvaltningen blir utredd då där finns arbetsmiljörisker som behöver utredas.
Det får anses angeläget att då också den grupp som varit särskilt kritisk mot Ann Malmströms ledarskap får redovisa sina skäl så att fakta i ärendet blir allsidigt belysta.
Fackföreningen Vision har hos Arbetsmiljöverket krävt granskning av kommunens agerande. Det är en rättsäkerhetsfråga att kommunen innan ytterligare åtgärder vidtas avvaktar verkets beslut.