Regeringen blundar för vården och personalen

Regeringen har presenterat en budget som saknar viktiga satsningar på välfärden. Den M-SD-ledda regeringen inser inte allvaret i hur hårt deras budget slår, skriver Lotta Johnsson Fornarve (V) och Lotta Back (V).

Regeringen har presenterat en budget som saknar viktiga satsningar på välfärden. Den M-SD-ledda regeringen inser inte allvaret i hur hårt deras budget slår, skriver Lotta Johnsson Fornarve (V) och Lotta Back (V).

Foto: Samuel Steén/TT

Debatt2024-09-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiets framgång i EU-valet grundades på två saker: Vänsterpartiet har en genomtänkt politik för en framtid med ett trygghetsnät genom skola, vård och omsorg. Det andra var en fet känga till det SD-stödda högerstyret i Sverige, en fingervisning om att svenskarna är less på den samhällsutveckling, eller avveckling, som skett sedan valet. De kom, de styrde och snart byts de ut.

Med två år kvar till valet 2026 riktar vi blicken framåt. Vi skulle kunna fokusera på hur uruselt region Sörmland styrs av sittande styre eller hur regeringens politik försvårar för löntagarna. Men vi ser det viktigare att lyfta hur Sverige skulle kunna ledas rätt igen. 

När Vänsterpartiet går till val 2026 gör vi det som ett starkt parti som med ett nytt partiprogram med moderna strategier och med tusentals medlemmar i ryggen kommer kunna föra fram en stabil politik för den samtid vi lever i. 

Vänsterpartiet driver politik som betyder något för dig, dina grannar, löntagarna och familjerna. En politik som kämpar för boendefrågor för dig i flerfamiljshus. Bor du i en av Sörmlands herrgårdar har du råd att själv stå för kostnaden att rengöra din pool.

Pendlare från Vagnhärad eller Gnesta ska kunna lämna och hämta på dagis i tid. Ditt barn ska under sin uppväxt inte utsättas för vinstjakt. Skolans eventuella vinster ska gå till ökat stöd till utveckling för barnen och inte till att stödköpa en lägenhet på solkusten till skolans vd. 

Vänsterpartiet har i undersökningar fått högt förtroende för vår hälso- och sjukvårdspolitik. Vänsterpartiet månar om att du som patient ska må bra genom en rättvis vård och insatser för att folket i Sverige ska må bra. 

För att vården, omsorgen och skolgången för våra barn ska fungera är det viktigt att den som arbetar inom välfärden har en trygg anställning, betalas ordentligt för sitt utförda jobb och känner att arbetet ger mervärden så som utveckling. Livet ska inte bara vara arbete och arbetstidsförkortning har vi i Vänsterpartiet jobbat länge för. 

Regeringen har presenterat en budget som saknar viktiga satsningar på välfärden. Den M-SD-ledda regeringen inser inte allvaret i hur hårt deras budget slår. Neddragningarna i regionerna har sargat tillgången till vård, folkhälsan och personalen. Att regeringen prioriterar skattesänkningar mer än folkets hälsa är skandalöst. Vänsterpartiet vill vända denna utveckling.