Regeringen göder Putins krigskassa

Sedan krigets utbrott har ett trettiotal tankfartyg levererat rysk fossilgas till Sverige, till ett uppskattat värde på över   en miljard kronor, skriver Linus Lakso (MP) och Maria Carlén Lindwall (MP).

Sedan krigets utbrott har ett trettiotal tankfartyg levererat rysk fossilgas till Sverige, till ett uppskattat värde på över   en miljard kronor, skriver Linus Lakso (MP) och Maria Carlén Lindwall (MP).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2024-02-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen anlände ännu ett tankfartyg med rysk fossilgas till Nynäshamn. Svenska pengar fortsätter att finansiera Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina via köp av fossil energi. Hur kan regeringen låta detta fortgå?

"Det kan bli krig i Sverige" sa civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin. Men det ÄR krig i Ukraina. Vi bör hela tiden utvärdera hur vi kan öka vårt stöd till Ukraina. Det är både moraliskt rätt och sannolikt vår bästa möjlighet att minska risken för framtida hot mot Sverige.

Ett minimikrav är att inte finansiera Rysslands krigföring genom att köpa rysk fossil energi. När Miljöpartiet föreslog detta vid krigsutbrottet 2022 förkastade Bohlin förslaget eftersom han "inte ville bidra till att legitimera Miljöpartiets politik."

Även Ebba Busch röstade först emot vårt förslag om importstopp. Sedan ångrade hon sig, och gick ut hårt inför valet: “Varje köp är blodspengar till Putins krigskassa”, lät det då. Men efter valet menade hon att “det måste vara upp till EU”. Att hänvisa till EU duger inte. Tror regeringen verkligen att Ungern, som tecknat nya avtal med Ryssland om fossil energi, även efter invasionen, kommer att stötta sanktioner på EU-nivå?

Nu har EU enats om en reform som förenklar för medlemsländer att förbjuda import av rysk och belarusisk fossilgas av säkerhetsskäl. Finland har tagit till vara på möjligheten. Varför agerar inte den svenska regeringen på samma sätt, i solidaritet med Ukraina?

Sedan krigets utbrott har ett trettiotal tankfartyg levererat rysk fossilgas till Sverige, till ett uppskattat värde på över   en miljard kronor. För en miljard kronor kan det ryska krigsmaskineriet införskaffa motsvarande flera tusen av de så kallade Kamikaze-drönarna från Iran, eller cirka 15 av avancerade (Kalibr-)missiler som Ryssland regelbundet använder för att terrorisera Ukrainas befolkning.

Miljöpartiet har i decennier varnat för riskerna med att vara beroende av fossil energi från skurkstater, dels för klimatets skull, dels för försörjningstryggheten och säkerheten. Regeringen fördjupar nu Sveriges fossilberoende, genom ökade fossila subventioner och ökad inblandning av fossilt i drivmedel. Fossil bensin och diesel kommer från Saudiarabien, Nigeria och Venezuela, och en tredjedel har okänt ursprung – troligen direkt eller indirekt Putins Ryssland.

Vi kräver:

  • Stoppa importen av rysk fossilgas omedelbart
  • Stötta svenska hushåll - utan att stötta Putin
  • Bryt fossilberoendet och inför ett mål för energisäkerhet