Regeringen kväver långsamt landets småföretagare

Det behövs krafttag för att inte ännu fler småbolag ska tvingas till konkurs av en regering som fäller krokben för drivna entreprenörer, skriver Elisabeth Thand Ringqvist (C) och Martina Johansson (C).

Det behövs krafttag för att inte ännu fler småbolag ska tvingas till konkurs av en regering som fäller krokben för drivna entreprenörer, skriver Elisabeth Thand Ringqvist (C) och Martina Johansson (C).

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2024-08-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under årets första sex månader har de svenska konkurserna ökat kraftigt. Myndigheten Tillväxtanalys presenterar siffror som vittnar om en ökning på nära 40 procent, jämfört med samma period i fjol. 5 872 företag har avvecklats. 14 765 arbetstillfällen har berörts.

Samtidigt redovisar Bolagsverket siffror på en markant minskning av antalet nystartade företag jämfört med föregående år. Dessutom visar Småföretagarbarometern på en ilska bland landets småföretagare gentemot Tidöregeringens politik.

Bland mindre företag planerar endast en fjärdedel att anställa det kommande året. Många går och väntar på reformer som ska stärka dem.

En konkurs eller avveckling tär på företagaren, även om det är en naturlig del av entreprenörskap. När neddragningarna sammantaget blir stora måste vi som politiker reagera när utvecklingen går åt helt fel håll. Dessvärre har vi en passiv regering som inte agerar på de negativa trender myndigheter presenterar.

Givetvis spelar det senaste årets inflation en stor roll i den utveckling vi ser – men det är då behovet av långsiktiga reformer är som störst.

Bland annat har regeringen plockat bort nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga, samtidigt som arbetslösheten fortsätter att öka. Faktum är att nuvarande regering höjt arbetsgivaravgifterna med minst nio miljarder kronor.

Det behövs krafttag för att inte ännu fler småbolag ska tvingas till konkurs av en regering som fäller krokben för drivna entreprenörer. Centerpartiet föreslår tre konkreta reformer.

För det första måste det bli billigare och lönsammare att anställa. Vårt förslag motsvarar en avgiftsfri anställning för var åttonde anställd. På så sätt kommer fler unga in i arbete och vi motverkar den ungdomsarbetslöshet som just nu ökar.

För det andra måste det orimliga, och konstgjorda, lönegolvet för arbetskraftsinvandring som stryper tillgången till efterfrågad kompetens tas bort.

För det tredje vill vi återigen lyfta bort sjuklöneansvaret för småföretag, för att de ska undvika att hamna i kris när en anställd blir sjukskriven.

Efter pandemiår och stigande inflation är det viktigare än någonsin att vi centerpartister ihärdigt står upp för företagande, entreprenörskap, jobbskapande och investeringar.

Regeringen behöver förstå att fyra av fem jobb skapas av småföretag, och ta sitt ansvar i att lyssna på de borgerliga motioner Centerpartiet gång på gång lägger fram för småföretagandet.