Regeringen måste fördöma båda parters krigsbrott

Att låta barn och kvinnor i Gaza betala med sina liv för Hamas och Israels krigsbrott är helt oacceptabelt, skriver Mats Lundberg.

Att låta barn och kvinnor i Gaza betala med sina liv för Hamas och Israels krigsbrott är helt oacceptabelt, skriver Mats Lundberg.

Foto: Mohammed Dahman

Debatt2024-03-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när till och med Israels närmaste allierade, USA, anklagar Netanyahus regim för övervåld mot Gazas befolkning är det anmärkningsvärt att utrikesminister Tobias Billström bara fördömer Hamas för brott mot folkrätten och den humanitära rätten (krigets lagar, stiftade av Internationella Röda korset). Billström mumlade visserligen något i en bisats om att bägge parter givetvis måste följa folkrätten, men inget om att båda bryter mot denna.

Enkelt förklarat finns det tre huvudprinciper i den humanitära rätten vid anfall och försvar:

Distinktionsprincipen: Krigföringen ska göra en åtskillnad mellan militära mål och civila objekt. Detta innebär att urskillningslösa attacker är förbjudna.

Proportionalitetsprincipen: Anfall skall stå i proportion till de risker som civilbefolkningen och civila objekt utsätts för. Alltså de väntade militära framgångarna måste stå i proportion till civila offer.

Försiktighetsprincipen:

 Angriparen skall göra allt som är praktiskt möjligt för att kontrollera att mål inte är civila. Alla praktiska försiktighetsmått avseende stridsmedel och stridsmetod skall vidtas. Förhandsvarning skall om möjligt ges. Anfall skall inställas eller avbrytas om målet visar sig vara civilt eller på grund av proportionalitetsbedömning enligt ovan. Vid flera likvärdiga mål skall angriparen välja det som ger minst fara för civilbefolkningen.

Försvararen skall försöka förflytta civila och civil egendom från militära mål, samt undvika att gruppera militära mål i närheten av tätbefolkade områden och vidta eventuella andra åtgärder för att öka skyddet.

Hamas dödande av civila i attacken den sjunde oktober förra året, samt dess agerande under den fortsatta konflikten, till exempel att ha militära installationer under bostadshus och sjukhus, strider klart mot den humanitära rätten. Likaså är det förbjudet att ta gisslan.

Israel har givetvis rätt att försvara sig, men det fritar inte dess regering och militärer från att följa de internationella lagarna om uppförande i krig. De civila offren i Gaza står inte alls i proportion till dödade Hamassoldater. Sjukhus och ambulanser är skyddsobjekt och får absolut inte bombas. Vidare får inte transporter med förnödenheter till drabbad civilbefolkning hindras. Att låta barn och kvinnor i Gaza betala med sina liv för Hamas och Israels krigsbrott är helt oacceptabelt.

Ett krigsbrott är ett krigsbrott oavsett vem som begår det och måste fördömas.