Regeringen tar rygg på oss, men alldeles för sent

Som så många gånger förr ser vi hur regeringen nu gör egen politik av frågor Sverigedemokraterna drivit i många år, samtidigt som de har anklagat sverigedemokratiska företrädare för rasism i samma politiska förslag som man nu kopierar, skriver Bo Broman (SD) med flera.

Som så många gånger förr ser vi hur regeringen nu gör egen politik av frågor Sverigedemokraterna drivit i många år, samtidigt som de har anklagat sverigedemokratiska företrädare för rasism i samma politiska förslag som man nu kopierar, skriver Bo Broman (SD) med flera.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Debatt2022-03-02 05:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 8 februari lämnade regeringen in en proposition till riksdagen med förslag om att det ska vara möjligt att besluta om tillträdesförbud till badanläggningar och bibliotek. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson säger att det är viktigt att alla ska kunna känna sig trygga på allmänna platser och att det därför måste vara möjligt att porta en person som begår brott, hotar personal och hindrar andra från att ta del av verksamheten. 

Redan 2016 anförde Sverigedemokraterna, i riksdagen, vikten av ordning och reda på biblioteken. Förslaget möttes av massiv kritik från såväl media som statsråd. Partiet anklagades för rasism och att vilja stänga ute specifika folkgrupper från biblioteken. Som så många gånger förr ser vi hur regeringen nu gör egen politik av frågor Sverigedemokraterna drivit i många år, samtidigt som de har anklagat sverigedemokratiska företrädare för rasism i samma politiska förslag som man nu kopierar. 

Det är oklart huruvida regeringen själva insett att förslagen är rimliga, eller om det är en valstrategi i syfte att försöka locka tillbaka väljare som gått till Sverigedemokraterna. Oavsett är det häpnadsväckande att regeringen gång på gång inser att man haft fel och först då gör avkall på sin egen politik enbart i ett desperat försök att behålla makten. Det riktigt ledsamma är dock att delar av samhället alltid måste utvecklas ytterligare negativt innan regeringen vidtar åtgärder. I dag uppger exempelvis 7 av 10 bibliotekarier att de har upplevt aggressivt beteende från besökare. Det senaste exemplet på att läget är akut är i förra veckan då beslut togs om att stänga en avdelning på Världslitteraturhuset i Göteborg på grund av hot mot personalen. Med Sverigedemokraternas politik hade denna desperata situation aldrig uppstått. 

Vi i Sverigedemokraterna har fått vänja oss vid att våra politiska förslag gång på gång visar sig vara rätt väg att gå. Det är bra att Socialdemokraterna kopierar oss men tyvärr är det alltid lite för sent. Istället kunde de låtit politisk prestige stå undan och valt att agera snabbt – först då kan vi proaktivt stävja den eskalerande samhällsutvecklingen i tid.