Regionen måste satsa på fler fasta läkare 

Om primärvården på tryggt sätt ska utgöra basen för Sörmlands sjukvård, så krävs offensiva satsningar med resurser vilket på sikt kommer att göra Sörmlands sjukvård mycket mer stabil, kostnadseffektiv och hållbar.

Region Sörmland måste se till att säkra fler fasta läkare inom primärvården, skriver lokala och nationella representanter från flera olika läkarorganisationer.

Region Sörmland måste se till att säkra fler fasta läkare inom primärvården, skriver lokala och nationella representanter från flera olika läkarorganisationer.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2021-08-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta kommer alla invånare i regionen att tjäna på. Trots utredningar, lagförslag och överenskommelser om omställning till nära vård, går det alldeles för långsamt. Regionerna måste kraftigt öka tempot för att alla ska ges rätt till en fast läkare. Varje region måste kartlägga det egna behovet av specialister i allmänmedicin och sedan åtgärda det. Staten behöver också ta ett större ansvar generellt för att säkra allas rätt till en fast läkare. Alla sörmlänningar ska ha rätt till en fast namngiven läkare.

Andelen av befolkningen som har en fast läkare sjunker. 2016 uppgav 42 procent att de hade en fast läkare, 2019 var det endast 26 procent. Bland dem med många sjukdomar saknar cirka 60 procent en fast läkare. Enligt myndigheten Vårdanalys finns det ”inga tecken på förbättringar”.

Den statliga utredningen ”En god och nära vård” bedömde att antalet specialister i allmänmedicin måste ökas med minst 1 250 tjänster utöver dagens nivå för att möta behovet 2027 och att staten behöver ta ansvar för finansieringen. Vi tror att det kommer behövas fler.

Alla partier i riksdagen har lovat befolkningen en fast läkare på sin vårdcentral. Med nuvarande takt kommer de inte uppnå den målsättningen. Vi ser en tydlig risk för tomma ord som kommer att skada medborgarnas förtroende för både politiken och vården. Dagens satsningar räcker inte.

Att utbilda specialistläkare tar tid. Läkarutbildningen är 5,5 år på universitetet. För att sedan få läkarlegitimation behövs en allmäntjänstgöring under minst 18 månader. Därefter görs specialiseringstjänstgöring (ST) under minst 5 år för att bli färdig specialist.

Viktiga steg vore att redan nu ge specialister i allmänmedicin bättre arbetsförhållanden med ett rimligt antal patienter per läkare samt att locka fler ST-läkare och läkare som idag arbetar på sjukhus till vårdcentralerna.

Det går för långsamt i region Sörmland och är inte kombinerat med förstärkt ekonomi och rimligt antal patienter per läkare. Vi vill se en förändring med ökade resurser till vårdcentralerna. En särskild satsning behövs på landsbygd och i glesbygd där det måste bli enkelt för en mindre aktör att öppna en vårdcentral. Bara genom satsning på vårdcentralerna och listning på en fast läkare för alla i kan vi få en god, säker och nära vård som är jämlik.