Regionledningen gynnar få på mångas bekostnad

Majoriteten i Region Sörmland lägger pengar på regiondirektören och skär ner på folkets inflytande, skriver Lotta Back (V) och Patrik Renfors (V).

Majoriteten i Region Sörmland lägger pengar på regiondirektören och skär ner på folkets inflytande, skriver Lotta Back (V) och Patrik Renfors (V).

Foto: Roger Culmsee

Debatt2021-05-27 05:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, ni har läst rätt. Regiondirektören för det lilla länet Sörmland har mer i lön än Folkhälsomyndighetens generaldirektör. 

Ett mål för Vård för pengarna är att ”inrikta pengarna där de behövs som bäst”. De jublar då de dragit ner på politik och administration. Administration ska de dra ner än mer på. Hur går det ihop med att ge Regiondirektören en hutlös löneökning? Kan Vård för pengarna förklara? 

Majoritetens förskjutning av makt till regionstyrelsen innebär att regionen numera styrs av en maktelit. Det är den typ av demokrati som den sittande majoriteten hyllar. Detta låter folkets främsta företrädare, dina företrädare – fritidspolitiker, ställas bredvid då det gäller ansvarsutkrävande och beslutsfattandet. Hur går detta ihop med Socialdemokraternas ord om att motverka totalitära krafter och att försvara demokratin?

När Vård för pengarna skryter om att 200 politiska platser försvunnit tack vare dem så försvann samtidigt möjligheten för folket att styra och kontrollera verksamheten på ett vettigt sätt. Det är en tragisk utveckling vi ser. 

I Socialdemokraternas valmanifest läser vi att den som arbetar och gör rätt för sig ska få lön för mödan och kunna planera livet och drömma om framtiden.

Vårdanställda har utsatts för hård press i pandemin. De har inte kunnat planera sin sommar och framtidsdrömmar har lagts på is. Regionen slänger till dem lite fritidspengar och en sommargåva. Medan regiondirektören belönas med en lön som de anställda inte ens skulle kunna drömt om - om de haft tid och ork att drömma…

Socialdemokraternas löften om att använda ekonomisk styrka till att skapa ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige gäller tydligen bara några få. 

Det finns bara ett parti för väljare till vänster. Vänsterpartiet gick till val på ett mer jämlikt samhälle för oss alla, inte bara några få. Så långt ifrån varandra står Socialdemokraterna och Vänsterpartiet idag. 

Vi vill använda skattemedel på ett bra sätt och styra regionen utifrån din röst. Vi anser att arvoden eller löner ska ligga på en nivå så att de som erhåller dem lever i samma ekonomiska verklighet som övriga i samhället. Vi anser att det är bättre att till exempel anställa fler inom vården än att vissa ska sko sig på dina skattepengar. 

När majoriteten lägger pengar på regiondirektören och skär ner på folkets inflytande jobbar Vänsterpartiet för medborgardialog, personalinflytande och ersättningar som är rimliga.